PROTI PREHLADU
Prav zaradi obilja vitamina C šipek priporočajo za krepitev odpornosti, proti prehladu, gripi, pomanjkanju vitamina C in splošni utrujenosti. V ta namen lahko uporabljamo poparek in tinkturo.
PROTI DRISKI
Zaradi čreslovin šipek učinkuje kot adstringens, kar pomeni, da krči tkivno površino in tako pomaga pri ustavljanju driske, zlasti če je nastala zaradi povišane telesne temperature. V ta namen uporabljamo prevretek.
DIURETIK
Tako pektini kot organske kisline naj bi šipku pridali diuretični učinek (odvajanje vode). Zato poparek uporabljajo pri vnetnih procesih ledvic in za preprečevanje ponovnih obolenj.
ZA ŽELODEC
Organske kisline spodbujajo izločanje prebavnih sokov in lajšajo vnetje želodčne sluznice. Tudi v ta namen uporabljamo prevretek ali tinkturo.
PROTI PUTIKI
Blagodejno učinkuje celo pri nekaterih revmatičnih obolenjih, kot je putika. Za ta namen se priporoča predvsem šipkov čaj, ki ga pripravimo iz posušenih semen.
Šipek je približno tri metre visok bodičast grm, ki ga navadno najdemo samoraslega na gozdnih mejah, travnikih in pašnikih. Cveti od maja do julija in se ponaša z majhnimi, bledo rožnatimi cvetovi, ki medeno dišijo. Toda koristni so le plodovi, ki so obarvani živo rdeče in se oblikujejo od septembra dalje. Šipkovi plodovi so najbolj primerni za nabiranje šele takrat, ko pade prva slana.
SUŠENJE
Plodove šipka prerežemo po dolgem, izdolbemo semena in olupek posušimo na zraku. Semena splaknemo in odstranimo dlačice, nato jih dobro posušimo. Posušene olupke in semena shranimo v stekleni posodi, ki dobro tesni. Semena v nadaljevanju uporabimo za šipkov prah.
ŠIPKOV ČAJ
Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je šipkov čaj zelo zdravilen. V zimskem času skrbi predvsem za krepitev imunske odpornosti, koristen je tudi pri krvavenju dlesni, pripisujejo ga celo nosečnicam in doječim materam. Čaj je zaradi semen treba kuhati od pet do 10 minut, priporočena količina pa je do tri skodelice na dan.
ŠIPKOVA TINKTURA
Šipkova tinktura pozitivno vpliva na krepitev lasnih korenin, čisti pa tudi kri. Priporočajo jo pri zdravljenju revmatičnih obolenj in rahitisu. Za pripravo potrebujemo dve sveži pesti plodov šipka in liter žganja. Šipek zrežemo kot za sušenje in namočimo v žganju. Petnajst kapljic raztopimo v vodi, čaju ali medu ter uživamo do trikrat dnevno pred obroki.
ŠIPKOV LIKER
Primeren je predvsem za starejše ljudi, ki imajo težave s sečnimi organi. Na dan lahko spijejo šilce likerja. Liker pripravimo iz 600 gramov šipka, 500 gramov sladkorja in treh litrov tropinovca ali žganja. Pripravimo ga tako, da zmehčane plodove zrežemo na polovice in zmešamo skupaj s sladkorjem ter vsujemo v steklenice. Nato čezenj prelijemo žganje in pustimo osem dni v toplem prostoru. Vmes večkrat premešamo. Potem precedimo in shranimo dobro zatesnjeno.