Orehi vsebujejo številne zdrave maščobe, vlaknine, beljakovine, antioksidante pa tudi vitamine in minerale. Pomembno je poudariti, da veljajo za najboljši vir rastlinskih maščobnih kislin omega 3. Tako bomo že s pestjo orehov odlično pripomogli k varovanju zdravja.
SUPER 5 ZDRAVILNE LASTNOSTI
HOLESTEROL
Ena pest orehov na dan pomaga znižati raven maščob in holesterola v krvi, zavira nastanek srčno-žilnih obolenj in deluje protivnetno.
POMIRJAJO Orehi sproščajo in pomirjajo zaradi dokaj velike vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin.
ZA SRCE Aginin spodbuja nastajanje dušikovega oksida, ki pripomore k temu, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce.
ZA ŽELODEC Zelene lupine orehov, ki jih namočimo v domače žganje, so znano domače zdravilo za številne želodčne težave.
OREHOVO OLJE Odlično se obnese v kulinariki, uporabno je tudi v zdravilstvu. Pomaga pri uravnavanju telesne teže, čisti kri in spodbuja delovanje ledvic.
VIR ZDRAVJA
Dokazano pozitivno vplivajo na naš srčno-žilni sistem, prav tako znižujejo nivo slabega holesterola v telesu. Uživanje orehov priporočajo tudi sladkornim bolnikom, saj pomaga preprečiti številne zaplete, ki so možni pri sladkorni bolezni. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin z orehi hitro potešimo lakoto, prav tako lažje uravnavamo telesno težo.
Zanimivosti
Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem
JESENSKA SOLATA
Priprava te okusne in zdrave jesenske solate vam ne bo ukradla veliko časa, prepričani pa smo, da vas bo jed popolnoma navdušila. Za 4 osebe potrebujete: 1 glavo solate po izbiri, 30 g camemberta, 2 hruški, 1 limono, 1 kislo smetano, olivno olje, dobri dve pesti sesekljanih orehov, sol, poper. Priprava: solato operite in natrgajte na poljubno velike koščke; hruški narežite na poljubno velike rezine; sir narežite na za grižljaj velike kocke. Limonov sok pomešajte s kislo smetano, olivnim oljem, soljo in poprom. Z mešanico prelijte solato in premešajte.
OREHOVA OMAKA
Servirate jo lahko ob različnih pečenkah, kuhanem govejem mesu, mesnih štrucah … Potrebujete: 1 čebulo, 2 stroka česna, 70 g orehov, nekaj listov bazilike, tri vejice peteršilja, 10 g masla, 300 ml smetane za kuhanje, 1 žlico limonovega soka, poper. Priprava: čebulo, česen in orehe najprej dobro sesekljajte; enako storite z baziliko in peteršiljem. V kozici segrejte maslo in najprej popražite čebulo; ko postekleni, dodajte česen in orehe. Pražite tri minute in prilijte sladko smetano. Kuhajte pet minut, nato vmešajte še baziliko, peteršilj, limonov sok in poper.