Osnovo vsi poznamo: manj jej, več migaj. Ampak kaj, ko smo običajno še toliko bolj lačni ravno takrat, ko se odločimo, da bomo začeli hujšati! Ajurveda kajpada nima čarobne paličice, ki bi vse postorila namesto nas, ponuja pa veliko rešitev, kako oklestiti tiste nepotrebne kilograme. Več o tem nam je zaupal dr. Ajith C. S., zdravnik ajurvede.
Preprosta formula
Sogovornik debelost opiše sila preprosto. »Kadar v svoje telo vnašamo več energije, kot je ta porabi, se presežek energije v telesu začne nalagati v obliki maščobe in mi se začnemo rediti. Ker pa je tudi debelost neravnovesje v človeškem telesu, se ajurveda te težave loteva celostno. »Namesto da bi zdravili simptome, to so odvečni kilogrami, se lotimo iskanja vzrokov za pojav debelosti. V prvi vrsti tako pri vsakem posamezniku diagnosticiramo njegovo došo, ki najbolj vpliva na potrebe, šibkosti in prednosti človeka. Vata, pita in kapha so osnovne tri doše, vsak človek pa je unikatna mešanico vseh treh, kar v ajurvedi imenujemo prakruthi. Vsaka kombinacija potrebuje poseben prehranski režim, ki ohranja zdravje in vitalnost,« pojasnjuje in doda, da se potrebe po določenih hranilih še dodatno spreminjajo z letnim časom.
Sledite naravnemu ritmu telesa
Naravno domače sredstvo za pomoč pri hujšanju
Dr. Ajith C. S. razkriva učinkovito in preprosto domače ajurvedsko sredstvo, ki pomaga pri hujšanju. Za pripravo potrebujemo samo limono, poper in med.
Priprava: v skodelico tople vode dodajmo tri čajne žličke limonovega soka. Dodajmo še ščepec mletega črnega popra in čajno žličko medu. Dobro premešajmo. Pijmo dvakrat na dan približno 1–2 meseca.
Ajurvedski zdravniki vsakemu posamezniku pripravijo shujševalni načrt, prilagojen njemu in njegovim potrebam. Vseeno pa obstaja nekaj splošnih ajurvedskih priporočil, z upoštevanjem katerih si lahko vsi pomagamo. Denimo: naše telo najbolje funkcionira, kadar jemo samo podnevi (torej brez polnočnih prigrizkov in pregreh!), spimo ponoči in delamo dopoldne ali popoldne. To je naravni ritem telesa. Če mu sledimo, smo nagrajeni z boljšo prebavo, dobrim spancem, urejenimi mislimi in ravnovesjem doš. Vse to pripomore k vitalnosti in dobremu počutju.
V nadaljevanju pa je treba pozornost nameniti izbiri prehrane. »Osnova ajurvede je, da človek uživa samo tisto hrano, ki jo je njegovo telo sposobno popolnoma prebaviti. Ljudem, pri katerih prevladuje doša vata, se tako priporoča uživanje primerne količine (zdrave) sladke, težke in mastne hrane. Odličen primer takšne hrane je denimo kuhano maslo, pa tudi avokado, kokos, olive, mleko in oreščki se uvrščajo v to kategorijo. Obroki naj bodo manjši, a redni in pogosti, poskrbeti pa je treba še za dovolj zaužite tekočine, olj in vlaknin. Ljudje z došo pita bi morali jesti predvsem zdravo sladko, težko in hladno hrano, seveda v primernih količinah. Tudi zanje je pomembno, da so obroki redni in da med hranjenjem ne počnejo še tisoč drugih stvari. Tisti s poudarjeno došo kapha pa bi morali uživati lahka, suha in topla živila v rednih obrokih in s čim manj vmesnimi prigrizki.«
K debelosti najpogosteje pripomore izrazita doša kapha oziroma dejavniki, ki vplivajo na njen presežek v telesu. Med takšne dejavnike se uvrščajo prekomerno uživanje sladke, slane, težke in hladne hrane, premalo gibanja, spanje podnevi, čustveno prenajedanje (npr. uživanje obrokov, kadar smo v stresu) ter čezmerna uporaba alkohola ali drog (v to kategorijo spada tudi kava). Vse to zavira gibanje prebavnega sistema, kar privede do povečanega prebavnega ognja in napadov lakote. Posledica je nabiranje maščobe v telesu, ki ni problematična samo zaradi same debelosti, ampak tudi zaradi posledic, ki jih lahko povzroči. »Kopičenje maščobe v telesu lahko povzroči žolčne kamne, zobni kamen, sladkorno bolezen in hipertenzijo,« opozarja dr. Ajith.
Izboljšajte prebavo in shujšajte
Če želimo shujšati, bomo to najlažje storili tako, da najprej izboljšamo prebavo. Strategij, da to dosežemo, je precej: »Ves dan pijte vročo vodo, izogibajte se hladnim pijačam, ocvrti in zelo mastni hrani ter čokoladi. Dvakrat ali trikrat na dan pijte ingverjev čaj. Pred obrokom žvečite majhen kos ingverjeve korenike ali pa ingver naribajte, zmešajte z malo limonovega soka in soli ter pojejte ščepec ali dva te mešanice. Vode in drugih tekočin ne pijte med obroki, temveč pol ure pred obrokom ali eno uro po njem. Pri kuhi izdatno uporabljajte pikantna, trpka ali grenka zelišča in začimbe.« Sogovornik še posebno priporoča črni kumin, ingver, gorčično seme, kajenski in črni poper. Poleg tega je zelo koristno, če se enkrat na mesec postimo s tekočino, pravi. V času posta je dovoljeno uživanje sadja, lahkih juh in čaja. In ne pozabimo na redno vadbo, ki jo prilagodimo svoji telesni konstituciji. To je recept za uspeh pri hujšanju. Zdaj mu je treba samo še vestno slediti.
Katera doša prevladuje pri vas?
Sami bomo težko popolnoma pravilno diagnosticirali stanje doše vsaj približno pa nam prevlado določene doše med drugim razkrivajo naslednje značilnosti:
Vata ljudje so vitki, imajo tanko in suho kožo, so živahni, hitri, duševno zelo dejavni ter pogosto pozabljivi, boječi in napeti. Hitro jih zebe, imajo nereden tek, slabo prebavo in spanec. So hitro odzivni, dojemljivi, a tudi pozabljivi.
Doša pita navadno prevladuje pri ljudeh z atletsko postavo, gladko, mastno, toplo in rožnato kožo ter koničasto brado. Ti ljudje so pogosto žejni, imajo dober tek in hitro prebavo. Zanje so značilne redoljubnost, ambicioznost, odločnost, vzkipljivost in nagnjenost k jezi ali ljubosumju.
Doša kapha je značilna za ljudi z močnejšo telesno konstitucijo, počasno prebavo, debelo, mastno in hladno kožo, gostimi in valujočimi lasmi ter zdravimi, belimi in močnimi zobmi. Ti ljudje imajo globok spanec, so vztrajni, umirjeni, prijazni in duševno uravnoteženi.