Kako pravilno pripraviti hrano

Temno zapečen toast povzroča raka

B.K.
23. 1. 2017, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kruh, krompir in peciva so lahko nevarni za zdravje, če niso pravilno toplotno pripravljeni, opozarjajo znanstveniki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Med praženjem, cvrtjem ali pečenjem škrobna živila proizvajajo spojino akrilamid. Ta je škodljiv za naše telo, strokovnjaki pa trdijo, da ga užijemo preveč, poroča britanski BBC. 

Akrilamid, ki je nujen stranski produkt toplotne obdelave nekaterih živil z visoko vsebnostjo škrobov, je toksičen za DNK, povzroča raka in okvare na živčnem ter reproduktivnem sistemu.

A znanstveniki poudarjajo, da obstaja preprost način, kako se izogniti pojavu akrilamida v naši hrani. Ker se ta proizvaja pri visokih temperaturah in dlje časa trajajoči topotni obdelavi, znanstveniki priporočajo nekaj enostavnih korakov, kako se izogniti pojavu škodljive spojine:

- kruha ne pogrevajte v pečici ali toasterju;
- ko pečete ali cvrete škrobna živila, jih zapecite do rumene ali zlatorumene in nikakor do rjave barve;
- enako velja za pripravo toasta
- surov krompir hranite na sobni temperaturi, ne v hladilniku;
- natančno sledite navodilom za pripravo predpripravljene hrane.

Akrilamid je sicer v visokih količinah prisoten tudi v procesirani hrani ter v cigaretnem dimu.