Hrane, ki nam pade na tla, po navadi ne nesemo več v usta, temveč jo raje odvržemo. Znanstveno pa je dokazano, da se hrana ne okuži z bakterijami, če na tleh ne leži več kot pet sekund.
Strokovnjaki so na podlagi eksperimenta, pri katerem so s tal pobirali različno hrano, merili koliko časa mora preteči, da se hrana okuži z bakterijami. Po določenem času so jo pobrali in s pomočjo mikroskopa ugotavljali, kaj se z njo dogaja. Testirali so suho hrano, testenine, kruh, ipd. ter jo pobirali z različnih talnih površin.
Vsak kos hrane so na tleh pustili od tri do 30 sekund, zatem pa testirali ali je na njem že kakšna nevarna bakterija.
Ugotovili so, da je vsa hrana neokužena le, če na tleh ne leži več kot pet sekund.
Najmanj bakterij je bilo na hrani, ki je padla na preprogo, hitreje se je okužila vlažna hrana. Najmanj sporna pa je bila suha, slana ali sladka hrana.
Ne glede na vse znanstvene eksperimente dvomimo, da se bo kdo odločil pojesti hrano s tal. Če že, pa zagotovo ne zato, ker bi se bali nevarnih bakterij.