Kdaj nastane zadah?
Zadah povzročijo bakterije, ki tvorijo odpadne produkte. Po navadi gre za delce hrane, ki ostanejo med zobmi. S takšnimi delci se bakterije hranijo, nato pa izločajo plinske odpadne produkte, ki oddajajo močan in neprijeten vonj. Najboljša hrana za bakterije so mlečni izdelki, ki vsebujejo veliko beljakovin. Prenekatere dišeče arome se v ustih lahko spremenijo v neizogiben smrad. Zato je priporočljivo zaužiti čim manj močnih arom ali pa sploh nobenih. Naslednja pomembna stvar pa je, da redno in temeljito ščetkate zobe, vsakič uporabite še medzobno ščetko in nitko, da so tako zobje brez vsakršnih delcev hrane, povzročiteljev slabega zadaha.
Izogibajte se določeni vrsti hrane
Če imate kar naprej težave z zadahom, potem pozor! Največkrat slab zadah povzroči določena vrsta hrane, med običajnimi sta česen in čebula. Primer prehodnega slabega zadaha je lahko tudi jutranji zadah, ki največkrat nastane zaradi izločanja sline čez noč, kar pomeni, da se lahko razvije še več bakterij oziroma se tako te lažje množijo.
Vas telo na kaj opozarja?
Slab zadah pa je lahko tudi posledica določenih zdravstvenih težav, predvsem v ustih. Med težave spadajo tudi poškodovan zob, bolečine v ustih in krvavenje dlesni. Ti vzroki so povezani s propadanjem ali gnitjem, kar močno vpliva na zadah.
Prav tako lahko slab zadah povzročijo suha usta. To pomeni, da imate težave s pomanjkanjem sline in s tem tudi zraka. Poleg slabega zadaha suha usta lahko povzročijo tudi zobno gnilobo in vnete dlesni, saj ima pretok sline zelo pomembno vlogo – ščiti usta in zobe pred škodljivimi dejavniki.