Zanimivosti

Delegacija slovenskih podjetij s področja e-mobilnosti in trajnostnega razvoja odhaja v Pariz

Oglasno sporočilo
26. 7. 2024, 12.24
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 12.26
Deli članek:

Olimpijske igre v Parizu ponujajo veliko priložnost, da Slovenija svetovni javnosti predstavi svoje dosežke na športnem področju ter jih poveže s poslovno odličnostjo in prebojnostjo slovenskega gospodarstva. Zato pod okriljem SPIRIT Slovenija in partnerjev* prihodnji teden v francosko prestolnico odhaja delegacija 18 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij s področja e-mobilnosti in trajnostnega razvoja. Člani delegacije se bodo v času obiska udeležili poslovnega foruma v Slovenski hiši, se seznanili s francoskim trgom ter imeli številne priložnosti za predstavitev svojih izdelkov in storitev ter vzpostavljanje novih poslovnih povezav.

Foto: OKS

V pariškem parku La Villette v neposredni bližini olimpijske vasi in stadiona Stade de France v času Olimpijskih iger stoji Slovenska hiša, ki je namenjena celoviti promociji slovenskega športa, gospodarstva, znanosti, kulture in turizma. V njej bo 31. julija 2024 potekal tudi poslovni forum z naslovom Novi trendi poslovnih partnerstev za bolj konkurenčno EU, ki se ga bodo udeležili tudi člani slovenske delegacije in na katerem bodo ugledni slovenski in mednarodni strokovnjaki razpravljali o prihodnosti evropske avtomobilske industrije in konkurenčnosti EU ter vlogi slovenskih podjetij pri tem.

Po zaključku foruma bodo potekala tudi B2B srečanja in mreženje med udeleženimi podjetji, ki se jim bodo pridružili še predstavniki Gospodarske zbornice Srbije z delegacijo srbskih podjetij, ki se bo ravno v tem času mudila v Parizu.

Program poslovnega foruma: www.sloveniabusiness.eu/business-events/new-partnership-trends-for-a-more-competitive-eu

Poslovni dogodki ob robu športnih prireditev so odlično izhodišče za mreženje med udeleženci in vzpostavljanje novih poslovnih povezav (na fotografiji mreženje na dogodku »Invest&Connect Slovenian Business Pitch: Germany Experiences Slovenia« ob robu EURO 2024 v Nemčiji). Foto: STA/Nebojša Tejić.
Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija: »Slovenija je izrazito izvozno usmerjena, pretežno na trge, ki so nam blizu, tako zemljepisno kot kulturno, a med bližnjimi trgi ostaja francoski še relativno neizkoriščen, čeprav ponuja številne priložnosti. Na agenciji že vrsto let izvajamo različne aktivnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med obema državama. Ker so se poslovni dogodki ob robu športnih prireditev  izkazali kot odlično izhodišče za mreženje med udeleženci in vzpostavljanje novih poslovnih povezav, sem prepričan, da bo tudi ta delegacija ob robu Olimpijskih iger v Parizu pomemben korak k številnim novim in uspešnim slovensko-francoskim poslovnim zgodbam.«

Dr. Iztok Seljak, predsednik Združenja Manager: »Obstaja mnogo vzporednic med športom in poslovnim svetom, pri čemer sta konkurenca in konkurenčnost med najpomembnejšimi. Čeprav to morda ni tako očitno v športnem kontekstu, Evropska unija pospešeno izgublja konkurenčnost na poslovnem področju. Delež EU v globalnem BDP je upadel iz več kot 35 % na manj kot 15 %, in ta trend se nadaljuje. To jasno kaže na nujno potrebo po temeljiti preobrazbi vizije in strategije evropske mednarodne konkurenčnosti. Prepričan sem, da bomo v Parizu uspešno naslovili ključne elemente te nujno potrebne gospodarske preobrazbe v Evropi.«

*Gospodarsko delegacijo in poslovni forum skupaj organizirajo SPIRIT Slovenija, Združenje Manager in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu.

****

Francija je v vladnem načrtu za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva uvrščena med prednostne tuje trge za slovenska podjetja. Z blagovno menjavo v višini 3,36 milijarde EUR je bila lani osma najpomembnejša partnerica Slovenije. Po zadnjih podatkih v Francijo izvaža skoraj tisoč slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je tudi več kot 120 podjetij s francoskim kapitalom. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada je bilo francosko gospodarstvo leta 2023 drugo največje v EU, takoj za Nemčijo in sedmo največje na svetu. Je visoko razvito in storitveno usmerjeno, država pa ima tudi precejšnje kmetijske vire in močan proizvodni sektor.

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?