Morda se zdi, da smo z Zadrsko regijo že stari znanci, a vendar se med živahnimi valovi in zelenim hribovjem skriva vrsta zakladov, ki čakajo, da jih odkrijemo. To je regija raznolikosti z več kot 100 otoki, naravnimi parki, znamenitim Velebitom, Paklenico, rodovitno ravnino Ravni kotari, Vranskim jezerom, kraškimi rekami, mesti, polnimi zgodovine, in romantičnimi ribiškimi vasicami. Regija, ki ponuja užitek in sprostitev za vsakogar, od adrenalinskih navdušencev in ljubiteljev narave do družin in vseh tistih, ki uživajo v izjemni kulinariki. Številni lokalni ponudniki, ki so se s svojimi dobrotami predstavili na srečanju v Centru Rog, so dokazali, da se je Zadrska regija povsem suvereno zasidrala na potovalnih seznamih gurmanov, ki želijo okusiti najkakovostnejše domače izdelke.
Za uspeh so zaslužni zagnani domačini
Hrvaški turizem razumljivo veliko pozornosti posveča slovenskemu trgu, pri tem pa se v zadnjem času osredotoča na predstavitev širših regij, ki s svojo pestrostjo privabljajo različne profile obiskovalcev. »Obiskovalcem želimo predstaviti pristnost okolja, v katerem se raznolike vsebine povezujejo z lokalno kulturo, naravnimi lepotami, pestro zgodovino, izjemno kulinariko. Pri tem so ključni ljudje, domačini, ki so edino pravo jamstvo za kakovostno ponudbo,« je v uvodnem nagovoru poudaril Bruno Bonifačić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji.
»Zadrska regija je več kot le morje in sonce, pokrajinska pestrost, navade in običaji ter zagnani ljudje osmišljajo naš slogan: »Recite DA vsemu!«, tako spoznavanju velikih znamenitosti kot odkrivanju manjših prelepih zgodb. Vrhunskost destinacije dokazujejo izjemni uspehi lokalnih ponudnikov. Ti s svojimi prizadevanji skrbijo za raznoliko ponudbo kakovostnih izdelkov, ki doživljajo svetovno slavo. Ena takšnih zgodb so letošnja odličja naših oljkarjev s svetovnega ocenjevanja oljčnih olj v New Yorku,« je povedala Mihaela Kadija, direktorica Turistične skupnosti Zadrske županije.
Poklon tradicionalnim okusom
Pisan nabor lokalnih ponudnikov jedi in pijač z vseh koncev Zadrske regije, ki so se predstavili na dogodku v Ljubljani, je tudi sicer priljubljeno turistično destinacijo povzdignil na novo raven in za obisk nedvomno navdušil ljubitelje pristnih okusov v povsem klasičnih ali sodobno nadgrajenih različicah.
Za pijačo dobrodošlice je barman iz priljubljene zadrske obedovalnice na prostem Picnic Mingle & Fun pripravljal maraška spritz z likerjem avtohtone višnje maraska vinske kleti Fiolić in penečim vinom Scura vinske kleti Bora, ter povzdignjeno različico znanega dalmatinskega koktajla PT, ki združuje tonik in pelinkovec Maraska, ki ga je posebej za ta dogodek infuziral z listom fige. Tudi brezalkoholni napitek je prepletal tradicijo s sodobnostjo, saj je barman za svoj espresso tonik uporabil hladno varjeno 'kavo' iz praženih suhih fig.
Kuharski del ekipe Picnic Mingle & Fun se je ob tej priložnosti pridružil ustvarjalnemu kuharskemu mojstru Saši Beganu, prejemniku naziva chef prihodnosti Gault & Millau 2023, ki je pred manj kot mesecem dni v Zadru odprl svojo novo restavracijo Labrax z odličnimi (pretežno) ribjimi jedmi in vinom. Za predstavitev Zadrske regije so skupaj zasnovali pet jedi, neločljivo povezanih z lokalnim okoljem in tradicijo. Postregli so brancinov karpačo, za katerega je suhozorjenega brancina priskrbela ribogojnica MarFish z Ugljana, ki je kot prva v Evropi uvedla ikejime, znameniti japonski pristop gojenja in nadaljnje priprave rib, ter tatar jadranskega modroplavutega tuna iz lokalnega obrataPelagos net farma. Popestrili so ga s figovim kisom, ki ga pridelujejo na kmetiji Matulić s Pašmana, soljo Ninskih solin in oljčnim oljem znamke 2 Štorije. Kot glavne jedi so postregli testenine z navdušujočim ragujem iz modre rakovice, izrazito invazivne vrste, ki jo je za končne uporabnike nedavno začelo pripravljati uspešno zadrsko podjetje Marikomerc, pečen file brancina na kremi črnega česna ter odlično paško jagnjetino z bobom.
Morsko pojedino je s hobotnično solato in rižoto z morskimi sadeži dopolnil chef Livio Perin, ribič iz majhnega naselja Kali na Ugljanu in ustanovitelj podjetja Šiš-mar, v katerem pripravljajo vložene inčune, lokarde, kozice, hobotnice in druge morske jedi. Poznan je tudi kot soavtor kuharske uspešnice Iz morja v lonec, ki jo je napisal skupaj s slovenskim prijateljem Gregorjem Podržajem. Ob Liviu so se predstavili tudi drugi ponudniki z območja Zadrskega arhipelaga, ki so na pokušino postavili svoje domače sire, namaze, slastne vložnine, piškote iz oljčnega olja, likerje in druge dobrote.
Paški sir – ponos Paga
Pri predstavitvi okusov Zadrske regije seveda ne moremo mimo Paga in tamkajšnjih svetovno znanih sirov. Združenje paških sirarjev, ki je upravičeno izjemno ponosno na številna prejeta odličja in certifikat zaščitene označbe porekla za paški sir, so zastopale Paška sirarna, sirarna Gligora in sirarna MIH. Predstavili so raznolike sire s poudarkom na različno dolgo zorjenih paških sirih, ki smejo biti izdelani izključno iz mleka avtohtone sorte ovac paška pramenka. Za posebno aromo mladih in zorjenih sirov skrbi pestra paša, ki zajema številna zelišča, ter slanost, ki jo z morja na travnike prinese lokalna burja. Sire so pospremili s tradicionalnimi slaščicami, kot so paški baškotini in kolač pandešpanj, ter limončelom in travarico, pripravljeno po starem receptu tamkajšnjega reda benediktink.
Pakoštane – pristni okusi podeželja
Med Vranskim jezerom in morjem leži naselje Pakoštane, ki se ponaša s čudovitim zelenjem in rodovitnimi polji, na katerih rastejo sestavine za vrhunske domače proizvode. Tamkajšnji turistični kmetiji Didini vrtovi in Plavica sta odlično predstavili krogotok življenja, ki vodi od rodovitnih polj in sadovnjakov do živine, ki zagotavlja izjemne mesne izdelke, kot so pršut, panceta in budjola. Pospremili so jih s prvovrstnimi fokačami in kruhi pekarne Kroštula, katere ustanovitelj sedaj uspešno zgodbo peke z drožmi nadaljuje v Zagrebu in New Yorku. Poudarili so, da Pakoštane slovenski gostje že leta z veseljem obiskujejo, zato se jim je zdelo prav, da tudi oni nas obiščejo v Ljubljani in nas z dobrotami spomnijo, kako dobro bomo jedli letos poleti.
Kraljico začimb, morsko sol, so v najrazličnejših oblikah prikazali predstavniki solin iz Nina, kjer sol pridelujejo že več stoletij, spoznali pa smo tudi lokalno posebnost, ninski šokol, znamenito suho mesnino, ki jo pred sušenjem namakajo v rdečem vinu in aromatičnih začimbah po skrivnih družinskih receptih.
Vrhunska olja in vina
Predstavitev okusov Zadrske regije je ob spremljavi klapskih melodij mladega srednješolskega sestava Feral zaokrožila še pokušina oljčnega olja in vina. Izjemne vinarje s tega območja je predstavil zadrski sommelier in ustanovitelj vinskega festivala Zadar Wine Festival Ivan Stiblik, ki je poudaril, da so butična vina še posebno zaslužna za prepoznavnost regije v svetu. Poleg številnih svetovno znanih sort v okolici Zadra gojijo tudi številne avtohtone vinske sorte, kot so pošip, maraština, debit, crljenak in druge, v ponos pa jim je, da si vse večji delež vinarjev (več kot 35 %) prizadeva za ekološko pridelana vina in vpeljavo trajnostnih praks. Avtohtona vina, rozeje in peneča vina so predstavili Kraljevski vinogradi in vinske kleti Fiolić, Bora in Vinketa. Oljčna olja smo spoznavali s Filipom Ercegom, vodjo strokovne skupine za ocenjevanje oljčnih olj Zavoda za javno zdravje Zadar. Poudaril je, da so številni lokalni oljkarji kljub manj ugodni letini uspeli pridelati vrhunska večkrat nagrajena oljčna olja edinstvenega okusa, ki so v velik ponos Zadrski regiji. Vse oljčne odtenke zelene so predstavili pridelovalci Plastić (olje 2 Štorije), Lalin (olje Dalma Oleum), Ante Vulin (olje Antino), zadruga Maslina i vino (olje Mas Vin).
Več kot le morje in sonce
Po takšni predstavitvi, kot sta jo v Centru Rog pripravila Turistična skupnost Zadrske županije in Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji, smo si lahko enotni: uživači, športni navdušenci, ljubiteljski zgodovinarji, iskalci sprostitve in gurmani od blizu in daleč bodo brez dvoma našli nešteto razlogov, da izberejo DA za ZaDAr.