Zanimivosti

Ideja za izlet: Köln ali Düsseldorf

Katja Kaja Mejač
1. 8. 2023, 07.30
Posodobljeno: 9. 9. 2023, 13.21
Deli članek:

V neposredni okolici obeh mest lahko občudujete Unescove spomenike svetovne dediščine, kot so kölnska katedrala, ikone moderne arhitekture in največje zeleno pročelje v Evropi.

Katja Kaja Mejač
Kölnska katedrala

Düsseldorf

Düsseldorf Tourismus GmbH
Düsseldorf

S približno 640.000 prebivalci je Düsseldorf eno najbolj živahnih in dinamičnih nemških mest. Ta živahna in kozmopolitska mini metropola ob obrežju reke Ren je ravno prav velika za izlet v mesto. Vse, od Malega Tokia do starega mestnega jedra (Altstadt) in od umetniških ustanov do najboljših restavracij, je zlahka dostopno peš. Obiskovalci si morajo ogledati zgodovinski Altstadt z očarljivimi tlakovanimi ulicami in arhitekturo. To je tudi središče za ljubitelje piva, saj številne pivovarne in pivnice strežejo znamenito mestno pivo Altbier. Ljubitelji piva se lahko celo udeležijo ogleda mestne pivovarske kulture in se seznanijo z zgodovino in proizvodnjo priljubljene düsseldorfske pijače.

V Düsseldorfu živi tretja največja japonska skupnost v Evropi. Obiskovalce pozdravlja tudi soseska Little Tokyo, posvečena japonski kulturi in kulinariki. To območje je priljubljeno zaradi številnih odličnih ramen barov, restavracij, okrepčevalnic in pekarn. Düsseldorf, z več kot 100 galerijami in številnimi svetovno znanimi muzeji, razstavnimi prostori in zasebnimi zbirkami, je znan tudi po svoji umetniški sceni z umetniško akademijo (Kunstakademie) v središču. Mesto skozi vse leto gosti številne mednarodne kulturne dogodke, med drugim bienale za fotografijo in razširjeno resničnost.

Zelena arhitektura

Düsseldorf Tourismus GmbH
Stavba Ko-Bogen II

Düsseldorf Tourismus GmbH
Stavba Ko-Bogen II

Organska zgradba, ki raste iz urbanega prostora kot temelj zelene piramide, trak cvetja in parkov, ki poteka skozi rensko metropolo, in sončenje ob pijači po delu na renskih travnikih: Düsseldorf je eno najbolj zelenih velikih mest v Nemčiji. Stavba Ko-Bogen II, ki jo je zasnoval arhitekturni biro lngenhoven, je največja zelena fasada v Evropi z več kot 30.000 gabri. Düsseldorf ima skupno devet velikih parkov ter nešteto vrtov in manjših parkov. Mesto je del Ceste vrtne umetnosti. Renski travniki so zbirališče ljudi, ki ob glasbi, pijači in prijateljih uživajo v širokem pogledu na Ren, obzorje in sončni zahod.

Köln

Promocijski material
Pogled na Köln

Z več kot milijon prebivalci je Köln najstarejše večje mesto v Nemčiji. Njegovo rimsko preteklost lahko še vedno zasledimo na ulicah okoli mestne hiše, mimo katedrale, ob reki Ren in do Rudolfovega trga. Živahno mesto ob Renu ponuja obilo kulturnih dejavnosti in gosti številne pomembne dogodke. Znamenitosti, kot so kölnska katedrala, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, in 12 velikih romanskih cerkva v mestu, na obiskovalce naredijo nepozaben vtis.

KKM
Köln

Poleg tega je v Kölnu več kot 40 muzejev in 130 galerij, ki predstavljajo vrhunske umetniške zaklade vseh slogov in iz vseh obdobij. V Kölnu prevladuje živahen mestni način življenja. To vključuje trende, ki puščajo vidne sledi v mestni krajini, pa tudi izrazit občutek za identiteto in tradicijo v vseh mestnih četrtih, kar kölnskim meščanom ponuja nešteto priložnosti za identifikacijo z domačim mestom. Katedralno mesto ponuja široko paleto lokalnih prizorov in razburljivosti, zaradi kreativne industrije pa je idealno mesto za ljubitelje oblikovanja, mode, kulture, glasbe, festivalov, hrane in drugega. Še posebej inovativni novinci iz različnih panog dopolnjujejo tradicionalne trgovine in vzpostavljajo ponavljajoče se dogodke, ki kot taki prispevajo k mestnemu duhu Kölna.

Kölnska katedrala

Katja Kaja Mejač
Kölnska katedrala

Kölnska katedrala je stavba, ki je središče in zaščitni znak tega mesta ob reki Ren. Temeljni kamen te gotske katedrale je bil položen na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta 1248. Prejšnja stavba očitno ni več veljala za dovolj impresivna, da bi v njej lahko shranili ostanke treh modrih, ki jih je nadškof Rainald von Dassel prinesel v Köln iz Milana, potem ko je bilo to mesto leta 1164 osvojeno. Zaradi teh relikvij je katedrala postala eden najpomembnejših romarskih krajev v Evropi. Njena dva mogočna stolpa od leta 1880, ko sta bila dokončana, prevladujeta nad mestnim obzorjem. Severni stolp je s 157,38 metra za 7 cm višji od južnega.

Danes je katedrala druga najvišja zgradba v Kölnu, ki jo prekaša le telekomunikacijski stolp. Katedrala obsega skoraj 8000 kvadratnih metrov površine in lahko sprejme več kot 20.000 ljudi. Zaradi impresivne gotske arhitekture stavbe, svetišča treh modrih, izjemnih vitražev in številnih drugih pomembnih umetniških del je Unesco leta 1996 kölnsko katedralo razglasil za svetovno dediščino.

Porurje in mesto Essen sta v neposredni bližini zvezne dežele Severno Porenje in tako za industrijo, zgodovino in nemških turizem pomembnih mest Düsseldorf in Köln. Več o njima najdete TUKAJ

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste