Božični sejmi

FOTO: Ob računu se mu je zavrtelo, za pregrešno drag čaj plačal več kot za pivo

R.T.
14. 12. 2022, 18.00
Posodobljeno: 14. 12. 2022, 18.09
Deli članek:

Posledice vsesplošne draginje čutijo tudi obiskovalci na božičnih sejmih, a ga je dejstvo, da mora za čaj odšteti 7,5 evra, vseeno šokiralo.

Facebook
Za čaj je odštel 7,5 evra.

Piscu teh vrstic, ki ga njemu bližnji poznajo tudi kot človeka, ki mu ni mar za čaj - po čaju po sili razmer poseže le v izjemnih trenutkih bolezni, a še takrat pograbi tistega, ki je pri roki –, se na cenikih pogled le redko ustavi pri teh zvarkih. Zaveda se sicer, da je treba v tem decembrskem vzdušju na ljubljanskih stojnicah za kuhano vino izkašljati od 3 do 3,5 evra. Vrednost pločevinke piva je ocenjena nekje na 3 do 4 evre, podobno pa prodajalci cenijo tudi kozarček žganja. Ko je govora o čevapčičih, ričetu s klobaso ali hamburgerju, cena že poskoči na več kot 8 evrov. Pisec kot nepoznavalec čaja ob navedenem morda zmotno sklepa, da kozarca čaja ne gre vrednotiti na več kot 3 evre, ali pa je posredi kakšen greh. Drugačnega mnenja je gospodarica neke restavracije v Vrbi na Koroškem (Velden am Wörther See) ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem. Kot je namreč na družabnem omrežju naznanil nek šokiran obiskovalec tamkajšnjega božičnega sejma iz sosednje avstrijske Štajerske, ki je pri piscu z objavo vzbudil veliko mero sočutja, je za kozarec čaja plačal nesramnih 7,5 evra.

»Predrznost, kraja,« je zapisal ob objavi pregrešno dragega računa, s katerega je razvidno, da je čaj za kar evro dražji od pol litra piva. Skupaj je za štiri pijače odštel 29,60 evra. Po poročanju avstrijskega časnika Kleinezeitung božični sejmi v Avstriji že tako niso bili nikoli poceni, a so cene ob vsesplošni draginji letos naravnost poblaznele. Po navedbah navedenega obiskovalca iz Leobna pa je cena, ki jo je v tej restavraciji plačal za čaj, nekaj, česar doslej na sejmih še ni doživel. Za zvarek, tudi če gre za črni čaj, je na božičnih sejmih v Avstriji vajen plačati do 3,5 evra in nič več. Njegova objava je sicer naletela na mešane odzive, nekateri bolj hudomušni pa so izpostavili, da se je iz izkušnje mogoče »naučiti,« da je treba piti pivo.

Odzvala se je tudi šefica restavracije, ki po poročanju časnika razburjenja gosta niti slučajno ne razume. Kot je pojasnila, njen čaj vsebuje »posebna zelišča,« hkrati pa se ga postreže v čajniku, kar pomeni, da ga zadošča za več kot eno skodelico. Po njenih navedbah so imeli tistega večera v restavraciji tudi živo glasbo, zaradi česar »vsaka pijača stane evro več.« Potarnala je še, da gre za majhno restavracijo za vsega 50 do 60 gostov, zato mora gledati na vsak cent, plačati je namreč treba vse od stroškov do zaposlenih in glasbenikov. »Na voljo je cenik. Če je komu predrago, lahko kadar koli odide.«

Facebook
Za primerjavo je priložil račun iz neke druge restavracije, kjer je tri dni pozneje za črni čaj odštel vsega 3,3 evra.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste