V času vse višjih cen hrane potrošniki nakupujemo še bolj premišljeno, pred odhodom v trgovino primerjamo cene različnih ponudnikov in iščemo popuste. Kadar naletimo na ugodno akcijo, pa tudi radi nakupujemo »na zalogo«.
Zaloge hrane so v negotovih časih draginje kar dobra ideja, še bolj smo zadovoljni, če nam je jesen prinesla dober pridelek. A hrano pogosto shranjujemo neustrezno oziroma na napačnih krajih. Pogosto si želimo kar največ živil shraniti v hladilnik, a pri številnih živilih to niti ni potrebno. Zadostoval bo temen in suh prostor z nekoliko nižjo temperaturo, kot je temperatura zraka v stanovanju.
Česen in čebula
Česen in čebula se dobro počutita v družbi drug drugega. Ni ju treba shranjevati v hladilniku, lahko sta v košarici ali odprti papirnati vrečki, le stroke in olupljeno čebulo, ki jih niste porabili, shranite v hladilnik in nato čim prej porabite. Čebule nikoli ne puščajte ob krompirju, sicer bo pospešila njegovo zorenje. Prav tako se odpovejte shranjevanju čebule v plastični vrečki, saj bo tako precej hitro zgnila.
Krompir
Tudi krompirja vam ni treba shranjevati v hladilniku. Dovolj bo košara, papirnata vrečka ali škatla, postavite pa jo v temen, hladen in suh prostor. Če ste kupili večjo zalogo, občasno preverite, ali je morda kaj nagnitih plodov, in jih zavrzite.
Jabolka
Nekaj jabolk sicer lahko hranite v kuhinji, da so pri roki, a jih ne puščajte poleg avokada in banan, razen če želite, da prej dozorijo. Zalogo shranite v lesenem zaboju ali papirnati vrečki, v hladnem in temnem prostoru. Dobro bi bilo, da jih zavijete v papir in tako zaščitite pred svetlobo.
Suha hrana
V temnem in suhem prostoru shranjujte tudi vsa suha živila, denimo riž, moko, fižol, ješprenj, testenine ... Originalni embalaži živila po odprtju zagotovite primerno zapiralo ali pa ta živila pretresite v steklene kozarce s primernim pokrovom. Tako boste preprečili obisk neželenih gostov in živilom podaljšali svežino.
Konzervirana hrana
Konzervirana hrana je pogosto brez roka trajanja, če seveda upoštevamo navodila. Zaprta bo dolgo zdržala v kuhinjski shrambi, neporabljeno vsebino pa raje preložite v posode, ki jih lahko neprodušno zaprete, in jih shranite v hladilnik. Rok uporabnosti odprte konzervirane hrane je največ pet do sedem dni.
Velja podobno pravilo kot pri pločevinkah. V originalni in nepoškodovani embalaži bo kava primerna za uporabo tudi do nekaj let. Sicer jo pretresite v steklen kozarec ali drugo posodo, ki jo lahko neprodušno zaprete, oziroma jo porabite v desetih dneh. Kava namreč nato začne izgubljati aromo in okus oziroma lahko postane kisla. Nikakor pa je ne shranjujte v hladilniku, razen če želite iz hladilnika pregnati neprijeten vonj.
Oreščki in semena
Sveži oreščki in semena vsebujejo veliko maščob in imajo omejen rok trajanja. Pomembno je, da jih shranjujete v temnem in hladnem prostoru, iz odprte embalaže pa jih pretresite v neprodušne posode, kjer bodo na uporabo počakali tudi do pol leta. Če jih ne boste uživali dlje časa, jih je smiselno shraniti v zamrzovalnik, sicer tvegate pokvarljivost.
Začimbe
V sušenih začimbah so precejšnje koncentracije eteričnih olj, zato jih shranjujemo v dobro zaprtih kozarcih ali drugih embalažah, v temnem in suhem prostoru. Smiselno jih je porabiti v enem letu, saj sčasoma moč eteričnih olj in drugih učinkovin v njih pojenja.