Najprej si oglejmo, kako nesmiselno je jesti dodani sladkor. Prečiščen bel sladkor (ki se uporablja v predelani hrani) je ogljikov hidrat, ki daje energijo, ne pa potrebnih dodatnih hranil, ki jih vsebujejo drugi ogljikovi hidrati, na primer polnozrnata žita. Čeprav beli sladkor dejansko ni slab, tudi dober ni, prav gotovo pa ni dobro, če ga pojeste preveč. Znanstveniki poskušajo z raziskavami dognati, ali dejansko povzroča zasvojenost. Kjer je veliko sladkorja, po navadi na nas preži tudi veliko maščob – predvsem nasičenih. Še en razlog za previdnost, torej.
Navada ni železna srajca
Ko sežete po še enem piškotu, si je težko predstavljati, da za odpravo navade potrebujete samo 21 dni. Je tako preprosto? Skoraj! Če se lahko disciplinirate in sledite načrtu prehrane z rastlinskimi živili, ki jih uživate v rednih presledkih, to poplaknete z veliko vode, vsak dan meditirate, globoko dihate in izvajate umirjeno telesno vadbo, vse skupaj pa zaokrožite z dobrim spancem čez noč, boste spoznali, da se vaša želja po sladkorju znatno zmanjšuje. Celo tisti zloglasni predmenstrualni »napadi«, v smislu »umrla bom, če ne dobim čokolade«, ki jih moramo prenašati ženske in naši bližnji, bodo preprosto izginili.
Grizljajte ves dan
Pozabite na nasvet, da ni dobro jesti med obroki. Z razumno izbranimi prigrizki boste vzdrževali primerno raven sladkorja v krvi in veliko manj verjetno se boste pregrešili s sladkim, če boste pojedli zajtrk, dopoldanski prigrizek, kosilo, popoldanski prigrizek in večerjo. Za ohranjanje primerne telesne teže zaužijte 500 kalorij z vsakim glavnim obrokom in 250 kalorij z vsakim prigrizkom (količino lahko povečate ali zmanjšate v skladu s svojo dnevno potrebo po kalorijah glede na spol, starost, telesno težo in stopnjo telesne dejavnosti). Pametno izbirajte prigrizke: naj malica ne bo opravičilo, da med glavnimi obroki pohrustate pecivo.
Maščobe
V prehrano vključite veliko zdravih maščob. Čeprav se zdi nelogično združevati besedi »veliko« in »maščobe« v isto poved, maščobe dejansko sporočijo možganom, kdaj ste siti – v nasprotju s sladkorjem, ki vas spodbuja, da jeste še naprej, dokler vam ne postane slabo.
Zanimivi triki
V prehrano vključite živila sladkega okusa, da potešite brbončice. Grizljajte mandlje, ki so naravno sladki, nasitni in polni hranil. Na ovsene kosmiče posujte malo cimeta namesto sladkorja.
Naravni sladkor
Naučite se peči z drugačnimi sestavinami, na primer s sladkim krompirjem, rdečo peso in zmletimi mandlji. Kmalu boste spoznali, da so industrijske sladice ali celo doma narejene sladice z ogromno sladkorja močno presladke.
Nagrade
Določite en dan v tednu, ko se boste lahko »pregrešili« (če tako razmišljate) ali »nagradili« (če vam je nagrada ljubša od greha). Poiščite poseben kraj, recimo lepo slaščičarno, v kateri se dobro počutite.
Ne nakupujte lačni V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Če je raven krvnega sladkorja nizka, boste nevede segli po velikih količinah česarkoli sladkega.