Potrebujemo:
- 140 g celih blanširanih lešnikov in 140 g celih blanširanih mandljev
- 30 g praženih lešnikov za dekoracijo
- 300 g sladkorja v prahu
- 140 g sladkorja
- 2 ščepca soli
- 12 beljakov
Za čokoladno kremo ganache:
- 500 g čokolade (50-70 % kakava)
- 500 ml smetane za stepanje
Za masleno kremo s kavo:
- 150 g sladkorja
- 60 ml vode
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 350 g masla sobne temperature
- 1 žlica instantne kave espresso v prahu
- 2 ščepca soli
Postopek:
1. Na sredino pečice postavimo rešetko in pečico segrejemo na 100 °C. S papirjem za peko obložimo pekač ali dva. Na spodnji strani papirja narišemo izbrano število enako velikih krogov – odvisno od tega, ali želimo višjo ali širšo torto. Če želimo štiri oblate, bo polmer krogov približno 10,5 cm, če želimo pet oblatov, pa 4,7 cm. Krogi naj bodo med seboj oddaljeni vsaj 5 cm.
2. V kuhinjskem robotu zmeljemo 140 g blanširanih lešnikov v prah in jih prenesemo v srednje veliko posodo. Enako ponovimo s 140 g mandljev in jih dodamo k mletim lešnikom. V skledo nato presejemo sladkor v prahu, dodamo sol in mešamo z gumijasto lopatko, dokler se vse sestavine ne premešajo.
3. Z ročnim mešalnikom stepemo beljake, da postanejo čvrsti, a ohranijo mehke vrhove (6-7 minut). V treh enakomernih delih jim dodamo sladkor in naprej mešamo. Dobljeno mešanico prenesemo v veliko skledo in nanjo posujemo mešanico oreščkov in sladkorja v prahu. Z gumijasto lopatico hitro, a nežno zmešamo beljake in oreščke.
4. Maso iz beljakov in oreščkov prenesemo v vrečko za dekoriranje z večjim nastavkom (približno 1,3 cm) in z njo zapolnimo kroge na papirju za peko, ki smo jih narisali na začetku.
5. Pekač postavimo v pečico in pečemo približno 3 ure oziroma dokler niso oblati čvrsti na dotik. Izklopimo pečico in pustimo pekač v zaprti ogreti pečici še vsaj 6 ur (tudi 12).
Čokoladna krema ganache:
1. Čokolado sesekljamo na manjše kose in jih damo v srednje veliko posodo. Na štedilniku segrejemo smetano skoraj do vretja in jo prelijemo čez čokolado. Počakamo eno minuto, nato začnemo stepati, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in dobimo gladko zmes.
2. Maso ohladimo, pokrijemo in shranimo na sobni temperaturi. Ganache lahko pripravimo do en teden vnaprej in ga shranimo v neprepustno zaprti posodi v hladilniku, dan pred uporabo pa ga vzamemo iz hladilnika.
Maslena krema s kavo:
1. V manjši kozici zmešamo sladkor v prahu in vodo. Postavimo na močan ogenj, zavremo in brez mešanja kuhamo 3 do 4 minute (dokler sirup na termometru ne pokaže 114 °C).
2. Medtem kuhinjskemu robotu nataknemo nastavek za stepanje ali pripravimo večjo skledo in ročni mešalnik. Pri srednji hitrosti 3 do 4 minute stepamo jajci in rumenjak.
3. Ko je sirup pripravljen, ga odstavimo z ognja in pri nizki hitrosti počasi dodajamo sirup v jajca tako, da ga po kapljicah vlivamo ob strani posode, da ga nastavek za stepanje ne razprši. Hitrost nato povečamo na srednjo in stepamo še 6 do 8 minut. Hitrost nato zmanjšamo na najnižjo in dodamo maslo, nekaj koščkov naenkrat. Nato ponovno povečamo hitrost na srednjo in stepamo še 4 do 5 minut. Ne skrbite, če mešanica ni gladka, kmalu bo postala svilnata.
4. Mešanici dodamo kavo v prahu in sol ter stepamo, dokler se popolnoma ne poveže. Dobljeno kremo porabimo v 30 minutah ali jo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi do 8 ur, nato pa pred uporabo močno stepemo z leseno žlico. V neprepustno zaprti posodi lahko kremo v hladilniku shranimo do 5 dni.
Sestavimo torto:
1. Ko so vsi elementi torte pripravljeni, lahko začnemo s sestavljanjem.
2. Oblate previdno odlepimo od papirja za peko, pomagamo si lahko z manjšim nožem. Pri tem moramo biti previdni, da se ne zdrobijo. Tudi če se zgodi, da se zdrobijo, nič zato, še vedno jih lahko sestavimo.
3. Najprej na pladenj postavimo oblat. Vrečko za dekoriranje s poljubno konico napolnimo z masleno kremo in jo nanesemo po zunanjem robu oblata. V središče pa z žlico nanesemo nekaj čokoladne kreme ganache. Ponavljamo s preostalimi oblati. Dekoriramo s celimo lešniki.
4. Torto postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, da se vse plasti ohladijo. Torto lahko v neprepustno zaprti posodi v hladilniku hranimo do 2 dni.