zdravilna zelenika

Zacvetel je lapuh, znanilec pomladi

Z.F.
7. 3. 2021, 12.04
Deli članek:

Takoj ko je skopnel sneg, so se na travnikih, jasah in ob gozdnih robovih pojavili že prvi znanilci pomladi. Med njimi je tudi lapuh, ki zmeraj znova preseneti s svojimi sončno rumenimi cvetovi. A ne gre zgolj za znanilca pomladi, temveč tudi za zdravilno rastlino.

Dreamstime
V nekaterih državah uporaba lapuhovih pripravkov ni dovoljena. Na Kitajskem uporabljajo le cvetove, ki jih predpisujejo pri kroničnem kašlju in za krepitev energije v pljučih.

Lapuh velja za prastaro zdravilno rastlino, ki svoje zlatorumene cvetove požene takoj, ko skopni sneg. Nekoč so ga pogosto uporabljali za zdravljenje kašlja, ljudski zdravniki skupaj z Kneippom pa so menili, da pomaga pri vseh slabostih v prsih. Njegovo botanično ime tako v prevodu pomeni »odpravlja kašelj«.

Nabiramo cvetne koške in liste

Lapuh je trajna zelika, ki ima v zemlji skoraj vodoravno koreniko in podzemne pritikline, iz katerih spomladi pokukajo bleščeča rumena socvetja. Prepoznamo jih po opojnem vonju po medu in cvetnih steblih, ki so pokrita z rjavimi luskolisti in številnimi mehkimi dlačicami. Zeleni listi se razvijejo šele, ko plodovi že dozorevajo. Ti so dolgopecljati, podkvasti in grobo nazobčani, na spodnji strani drobno porasli z volnatimi dlačicami. Lapuh bomo našli na vlažnih in ilovnatih tleh. Pogosto ga najdemo ob vodi, cestah, potokih in rekah, pa tudi na poljih in vinogradih. Cvetne koške začnemo nabirati že med cvetenjem, zato je zdaj že pravi čas. Zapiramo v lepem vremenu, ko so cvetki razprti, sušimo jih hitro, da ne izgubijo barve, in shranimo v steklene kozarce, ki jih dobro zapremo. V zdravilstvu so cenjeni tudi listi, ki jih nabiramo vse leto. Tudi liste sušimo na hitro, a jih pred tem narežemo na manjše dele. Tako listi kot cvetovi prijetno dišijo, medtem ko je okus precej grenak in sluzast.

Zdravilne lastnosti

Tako v listih kot cvetovih najdemo sluzi, ki so sestavljene iz čreslovine, flavonskih glikozidov, galusove kisline, fitosterola in rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij magnezij in solitri. Priporočljivo je uživanje čaja, a ne več kot deset dni, nato moramo prekiniti za vsaj tri mesece. Lapuh sicer velja za preskušeno zdravilno sredstvo proti kašlju in je izjemno učinkovit pri odstranjevanju sluzi. Priporočajo ga astmatikom, pri vnetju rebrne mrene in pri začeti pljučni jetiki. Čaj učinkovito lajša izkašljevanje, zdravi hripavost, mehča sluz in blaži težave bolnikov s kroničnim bronhitisom ter vsem, ki imajo pljuča obložena s prašnimi delci. Uporablja se tudi za grgranje pri akutnih in kroničnih vnetjih ustne votline in žrela, z njim pa lajšajo tudi želodčne in črevesne težave. Deluje diuretično pri zastajanju vode v telesu in dobro vpliva na kožna vnetja ter izpuščaje, prav tako je znan kot sredstvo, ki čisti kri.