Zanimivosti

Ideja za pomladansko kosilo

kl
7. 3. 2021, 10.43
Posodobljeno: 7. 3. 2021, 11.42
Deli članek:

Malo drugačen pečeni piščanec in pisana solata.

splet
Pomladansko kosilo

Pečen piščanec z rožmarinom in limono

  • 20 g svežega rožmarina
  • 3 žlice masla ali druge maščobe
  • 1 strok česna
  • 1 limona
  • ½ majhnega rdečega čilija
  • 1 piščanec, težak približno 1,25 kg
  • 4 srednje veliki korenčki

Pečico segrejete na 190 °C.

Strite česen, naribajte limonovo lupinico. Čiliju odstranite semena in ga nasekljajte, prav tako nasekljajte polovico rožmarina. Vse skupaj zmešajte s polovico maščobe.

Previdno dvignite kožo piščanca in meso na obeh straneh premažite z mešanico. Preostalo maščobo namažite po zunanji površini piščanca. Piščanca nadevajte z limono, ki ste ji prej naribali lupinico - limono razpolovite ali razrežite na četrtine.

Piščanca skupaj z očiščenim korenjem položite na rešetko, postavljeno v srednje velik pekač. Meso začinite in posipajte s preostalim rožmarinom.

Piščanca pecite 1 uro in 10 minut oziroma tako dolgo, da so njegovi sokovi bistri (ne krvavi), ko zabodete v meso.

Ko je pečen, piščanca vzemite iz pečice in ga pustite 10 minut počivati, preden ga razrežete. Postrezite ga na pladnju s korenjem in skodelico sokov, ki so se nabrali pri peki.

splet
Pečen piščanec z rožmarinom in limono

Pomladanska solata s trobenticami in regratom

  • Eno veliko pest cvetov trobentic
  • motovilec, regrat, lahko tudi katerokoli drugo solato
  • korenje
  • kis ali limono
  • bučno olje
  • sol
  • česen (po želji)

Trobentice, regrat, motovilec in ostalo zelenjavo dobro operite in nekoliko osušite. Korenček olupite in nastrgajte, česen nasekljajte. Pripravite kot običajno solato.

POMEMBNO: Pri nabiranju trobentic odtrgajte pri vsaki trobentici le nekaj cvetov. Tako ji boste omogočili nadaljnje razmnoževanje in ohranili njeno izjemno lepoto.

splet
Solata s trobenticami

splet
Pečen piščanec z rožmarinom in limono