Pečen piščanec z rožmarinom in limono
- 20 g svežega rožmarina
- 3 žlice masla ali druge maščobe
- 1 strok česna
- 1 limona
- ½ majhnega rdečega čilija
- 1 piščanec, težak približno 1,25 kg
- 4 srednje veliki korenčki
Pečico segrejete na 190 °C.
Strite česen, naribajte limonovo lupinico. Čiliju odstranite semena in ga nasekljajte, prav tako nasekljajte polovico rožmarina. Vse skupaj zmešajte s polovico maščobe.
Previdno dvignite kožo piščanca in meso na obeh straneh premažite z mešanico. Preostalo maščobo namažite po zunanji površini piščanca. Piščanca nadevajte z limono, ki ste ji prej naribali lupinico - limono razpolovite ali razrežite na četrtine.
Piščanca skupaj z očiščenim korenjem položite na rešetko, postavljeno v srednje velik pekač. Meso začinite in posipajte s preostalim rožmarinom.
Piščanca pecite 1 uro in 10 minut oziroma tako dolgo, da so njegovi sokovi bistri (ne krvavi), ko zabodete v meso.
Ko je pečen, piščanca vzemite iz pečice in ga pustite 10 minut počivati, preden ga razrežete. Postrezite ga na pladnju s korenjem in skodelico sokov, ki so se nabrali pri peki.
Pomladanska solata s trobenticami in regratom
- Eno veliko pest cvetov trobentic
- motovilec, regrat, lahko tudi katerokoli drugo solato
- korenje
- kis ali limono
- bučno olje
- sol
- česen (po želji)
Trobentice, regrat, motovilec in ostalo zelenjavo dobro operite in nekoliko osušite. Korenček olupite in nastrgajte, česen nasekljajte. Pripravite kot običajno solato.
POMEMBNO: Pri nabiranju trobentic odtrgajte pri vsaki trobentici le nekaj cvetov. Tako ji boste omogočili nadaljnje razmnoževanje in ohranili njeno izjemno lepoto.