PRVA ZAČIMBA ČLOVEŠTVA

Tako vsestranska, a pogosto prezrta

Z.F.
20. 2. 2021, 15.29
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 21.32
Deli članek:

Če je kumina nekoč veljala za zelo priljubljeno bližnjevzhodno zelišče, danes vse pogosteje pozabljamo nanjo. A naj vam povemo, da ni cenjena zgolj v kulinariki, temveč tudi v zdravilstvu in kozmetiki.

Dreamstime
Študije, ki so jih opravili indijski zdravniki, dokazujejo, da kumina deluje proti raku debelega črevesa, saj preprečuje poškodbe tkiva.
Uporabni so vsi deli rastline; korenino uporabite za kuhanje juh, liste za pripravo solat ali kanapejev, semena so nepogrešljiva v zdravilstvu, kulinariki in kozmetiki.

Znano je, da kumina pomaga blažiti vetrove, pa tudi napenjanje in napihovanje. Nepogrešljiva je pri pripravi »težkih« jedi, saj spodbuja delovanje želodčnih sokov in pospešuje prebavo. Kumina naj bi sicer veljala za eno najstarejših začimb na našem planetu, saj so jo našli že med izkopaninami iz kamene dobe v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Dobro so jo poznali v starem Egiptu, gojili pa so jo tudi Rimljani.

Lahko kumino vzgojimo?

Dreamstime
Kumino lahko posadite tudi na domačem vrtu. Rada ima rodovitna in dobro odcedna tla.

Seveda. Kumina je dvoletna rastlina, ki jo prepoznamo predvsem po razčlenjenih listih, ki spominjajo na praprot, medtem ko njihov vonj spominja na peteršilj ali koper. Glavna korenina je vretenaste oblike in jo lahko skuhamo podobno kot korenje. Steblo požene približno 60 centimetrov visoko, nato razvije cvetove, ki so majhni in beli, ves čas rasti pa se spreminjajo v semena. Če jo želite vzgojiti na domačem vrtu, vam svetujemo, da jo sejete v rodovitno zemljo, ki dobro odvaja vodo. Rada ima toplo in sončno lego. Sejemo jo spomladi, neposredno v zemljo, od marca dalje. Pomembno je, da jo redno plevete in zalivate, saj semena počasi kalijo.

Kaj lahko uživamo

Pri kumini so užitni in uporabni prav vsi deli. Liste lahko trgamo in nabiramo ves čas njene rasti. Korenino lahko izkopljemo, ko ustvari semena. Ko ta začnejo temneti in zoreti, odrežemo cela cvetna stebla in iz njih naredimo ohlapne šopke, jih obesimo na glavo in pustimo, da se povsem posušijo. Čeznje lahko poveznete papirnate vrečke, ki bodo lovile povsem suha semena.

Profimedia
Posušena semena shranite v stekleno posodo in jo dobro zaprite, tako bodo uporabna tudi do dve leti.

V kuhinji

V kuhinji najpogosteje uporabljamo semena, ki se odlično podajo h klobasam, zeljnatim jedem, sirom, enolončnicam, jedem na žlico, pa tudi k določenim sladicam in žganjem. Liste kumine lahko dodajamo solatam ali juham, prav tako bodo odlični v sendvičih ali na kanapejih, medtem ko lahko korenino uporabimo pri kuhanju lahkih ali močnih juh. Razkuhana korenina ima precej sladkast okus.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala