"Ko enkrat poskusiš ribo 'na lešo', druge ne poskusiš več," pravijo mnogi gurmani. Kaj pravzaprav pomeni 'na lešo'? Preprosto - 'kuhano'. Beseda namreč izhaja iz italijanske besede "lesso", ki pomeni "kuhan". V tem primeru pomeni jed, ki jo začnemo kuhati v mrzli vodi.
Ribe na lešo so nekako pozabljena ponudba, ki jo v obmorskih restavracijah le še redko najdemo v poplavi rib na žaru.
Za kuhanje so primerne vse vrste morskih rib, celo sardine - tem pa moramo pred kuhanjem dobro očistiti notranjost in odstraniti čim več krvi, ki pogreni. Sicer pa so najboljše ribe za kuhanje bele ribe - orada, brancin, zobatec ali škarpena.
Pri kuhanju ribe pa dobimo kar dve jedi - tako meso kot ribjo juho.
Kako jo pripravimo?
Nadvse preprosto:
Približno 1 kg težko ribo pristavimo z malo vode, z 1 celim korenčkom, 1 manjšo čebulo in s koščkom zelene ali belušne zelene, pa še sol, nekaj zrn črnega popra in 1 lovorov list. Pokrito počasi kuhamo, tako da se riba zmehča.
V zakuho lahko dodamo tudi peteršiljevo korenino, kakšno kolesce ali krhelj limone, vejico timijana, vršiček rožmarina ali/in košček suhega čilija.
Riba je kuhana, ko se oči belo obarvajo in izstopijo, hrbtno plavut pa zlahka izvlečemo s prsti. Na splošno sicer lahko upoštevamo pravilo, da kilogram težko ribo kuhamo približno 12 minut, nekateri pa priporočajo, da ribo, debelo 5 cm, kuhamo 25 minut, tisto, debelo 12 cm, pa 60 minut.
Ko je riba kuhana, v juho prilijemo pol decilitra - lahko tudi malo več - ekstra deviškega olivnega olja, po okusu pa tudi malo sesekljanega peteršilja ali/in česna.
Iz juhe previdno vzamemo ribo - najboljše z dvema lopatkama - nato pa juho precedimo, vanjo narežemo kuhani korenček in dodamo nekaj žlic kuhanega riža (ali kuhanih drobnih testenin) ter jo ponudimo kot samostojno jed.
K ribi obvezno ponudimo ekstra deviško olivno olje, lahko pa tudi v stopljeno maslo zmešan sesekljan peteršilj, ki smo mu dodali malo soli in nekaj kapljic limoninega soka.
K jedi ponudimo izbran kruh ali kuhan krompir, lahko pa tudi kakšno blago začinjeno solato. Pa kozarec izbranega vina, jasno.
Nasvet: Ko je riba kuhana, svetujemo, da najprej pojeste ribo, šele potem juho. Škoda bi namreč bilo, da bi se vam riba ohladila in tako izgubila svoj okus, predvsem pa bi nežnost izgubilo njeno meso.