Zanimivosti

Razstava nagnusnih pijač

kl
27. 9. 2020, 15.00
Deli članek:

Gin skuhan z mravljami, pivo s prekajenimi modi kita in ovčjimi iztrebki, vino s kakcem ... to so pijače, ki so na ogled v Muzeju nagnusne hrane v šveskem Malmöju.

disgusting food museum
Gin z mravljami

Zveni kot ponudba za najslabši Happy Hour na svetu, kajne? Vendar vse te pijače - in še marsikatere druge lahko vidite, ne pa tudi poskusite v švedskem muzeju, ki je pred nekaj tedni postavil novo razstavo z "najbolj nenavadnimi, najbolj zanimivimi in hkrati najbolj izzivajočimi alkoholnimi napitk na svetu".

Direktor muzeja Andreas Ahrens pravi, da "nekatere od razstavljenih pijač proizvajajo že tisočletja, medtem ko so nekatere bolj eksperimentalne narave lokalnih proizvajalcev."

Eden od zanimivejših eksponatov je škotsko pivo, ki velja za najmočnejše pivo na svetu, saj vsebuje kar 55 odstotkov alkohola. Poprečno pivo ga vsebuje okoli 4,5 odstotka. Vendar to ni edina nenavadna stvar pri tem pivu. Steklenica je namreč shranjena v nagačeni veverici.

disgusting food museum
Najmočnejše pivo na svetu dobite v nagačeni veverici

Vsako pijačo, razstavljeno v muzeju v resnici nekje na svetu pijejo. "Razstava tako predstavlja globok uvid v to, zakaj pijemo in kako smo razvili nekakšen čuden odnos z alkoholnimi pijačami," razmilja Ahrens.

Na primer, riževo vino, imenovano  Ttongsul, so nekoč v Južni Koreji uporabljali za zdravilo, kar samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ga ne bi pridobivali s pomočjo fermentiranih človeških iztrebkov. "Že samo to dejstvo človeka sili na bruhanje," pravi direktor muzeja, "tudi če odmislimo, da samo vino grozljivo smrdi."

Tudi pivo s prekajenimi modi kita je del tradicije, vendar na Islandiji, njegovo pridobivanje pa terja veliko truda in časa. Lahko si mislimo, kajne, da uloviti kita ni tako enostavno.

Gin z mravljami, vsaka steklenica jih vsebuje okoli 60, je prvi gin z žuželkami, pravijo v britanski pridelovalnici te pijače. Mravlje pa mu menda dajejo "limonsko noto".

Obiskovalci seveda nobene od teh pijač ne morejo poskusiti, najsi je skušnjava še tako velika. Direktor Ahrens pa je dejal, da jih je poskusil, kolikor jih je zmogel. "Edino, za katerega se nisem mogel pripraviti do tega, da bi ga poskusil, je bilo 'kakčevo vino'," je priznal. "Že ko sem pomislil na to, se mi je zvrtelo v glavi," pravi.