Zanimivosti

Razstava nagnusnih pijač

kl
27. 9. 2020, 15.00
Deli članek:

Gin skuhan z mravljami, pivo s prekajenimi modi kita in ovčjimi iztrebki, vino s kakcem ... to so pijače, ki so na ogled v Muzeju nagnusne hrane v šveskem Malmöju.

disgusting food museum
Gin z mravljami

Zveni kot ponudba za najslabši Happy Hour na svetu, kajne? Vendar vse te pijače - in še marsikatere druge lahko vidite, ne pa tudi poskusite v švedskem muzeju, ki je pred nekaj tedni postavil novo razstavo z "najbolj nenavadnimi, najbolj zanimivimi in hkrati najbolj izzivajočimi alkoholnimi napitk na svetu".

Direktor muzeja Andreas Ahrens pravi, da "nekatere od razstavljenih pijač proizvajajo že tisočletja, medtem ko so nekatere bolj eksperimentalne narave lokalnih proizvajalcev."

Eden od zanimivejših eksponatov je škotsko pivo, ki velja za najmočnejše pivo na svetu, saj vsebuje kar 55 odstotkov alkohola. Poprečno pivo ga vsebuje okoli 4,5 odstotka. Vendar to ni edina nenavadna stvar pri tem pivu. Steklenica je namreč shranjena v nagačeni veverici.

disgusting food museum
Najmočnejše pivo na svetu dobite v nagačeni veverici

Vsako pijačo, razstavljeno v muzeju v resnici nekje na svetu pijejo. "Razstava tako predstavlja globok uvid v to, zakaj pijemo in kako smo razvili nekakšen čuden odnos z alkoholnimi pijačami," razmilja Ahrens.

Na primer, riževo vino, imenovano  Ttongsul, so nekoč v Južni Koreji uporabljali za zdravilo, kar samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ga ne bi pridobivali s pomočjo fermentiranih človeških iztrebkov. "Že samo to dejstvo človeka sili na bruhanje," pravi direktor muzeja, "tudi če odmislimo, da samo vino grozljivo smrdi."

Tudi pivo s prekajenimi modi kita je del tradicije, vendar na Islandiji, njegovo pridobivanje pa terja veliko truda in časa. Lahko si mislimo, kajne, da uloviti kita ni tako enostavno.

Gin z mravljami, vsaka steklenica jih vsebuje okoli 60, je prvi gin z žuželkami, pravijo v britanski pridelovalnici te pijače. Mravlje pa mu menda dajejo "limonsko noto".

Obiskovalci seveda nobene od teh pijač ne morejo poskusiti, najsi je skušnjava še tako velika. Direktor Ahrens pa je dejal, da jih je poskusil, kolikor jih je zmogel. "Edino, za katerega se nisem mogel pripraviti do tega, da bi ga poskusil, je bilo 'kakčevo vino'," je priznal. "Že ko sem pomislil na to, se mi je zvrtelo v glavi," pravi.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala