Zaščitite svoje telo z zdravo mero vitaminov in rudnin

Zelje spada med superzelenjavo

Z.F.
26. 9. 2020, 12.28
Deli članek:

Brez sramu in pomisleka bi lahko rekli, da spada zelje med superživila, ki v jesenskem času veselo polni tudi naše ozimnice. Zelje in druge križnice spadajo med zaščitna živila z veliko vitamini, rudninami in drugimi koristnimi snovmi.

Dreamstime
Že ena porcija zelja tedensko zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju.

Zelje spada med zelenjavo, ki zelo dobro vpliva na naše zdravje. Številne raziskave so zelje in druge križnice umestile med zaščitna živila, saj so kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi. Zelje se je na slovenskih mizah pojavljalo že stoletja in je veljalo za osnovno dobrino, s katero so preganjali lakoto. Razvrščamo ga glede na letni čas, tako poznamo pomladne, poletne, jesenske in zimske sorte, ki se po svoji sestavi ne razlikujejo bistveno. Pa vendarle.

SPOMLADANSKO ZELJE prepoznamo po gladkih in nežnih listih ter drobni glavi. Sorte z zelenim srcem imajo lahko okrogle ali stožčaste glave, recimo kodrasti ohrovt.

ZIMSKO ZELJE prepoznamo predvsem po trdi beli glavi. Sem spada tudi kitajsko zelje, ki ima nekoliko milejši okus kot navadno in je nekoliko sočnejše.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

ZIMSKO BELO ZELJE je pri nas najbolj poznano in najpogosteje uporabljeno. Med njegove koristne lastnosti spada predvsem dejstvo, da dolgo ohranja svežino in je zato tudi najboljše za shranjevanje. Glava je nekoliko zbita s hrustljavimi listi ter je prikladna za rezanje in ribanje. Svežega pogosto uporabljamo za pripravo solat, pa tudi pri dušenju ali za kisanje.

RDEČE ZELJE ima sicer enake morfološke lastnosti kot belo in se razlikuje samo po barvi, ki je lahko vse od temnordeče do modrikaste. Rdeče zelje pogosto strežemo pri nas ob martinovi gosi, pa tudi sicer se pogosto znajde ob divjačini. V Veliki Britaniji in Sloveniji zelje najpogosteje vlagamo v kis, medtem ko v Švici, na Danskem in Nizozemskem zelje dušijo z jabolki in dišavnicami.

MALO KALORIJ, VELIKO VITAMINOV

Nikar ne pozabimo omeniti, da je zelje odlična dietna hrana, saj 100 gramov surovega zelja vsebuje le 26 kilokalorij, veliko vitaminov skupine B, beta karotena, kalcija, folne kisline, vitamina C in E. Ko se pri zelju pretrgajo celične stene zaradi sekljanja ali žvečenja, nastanejo spojine, imenovane izotiocianati in indoli, ki dokazano zavirajo nastanek raka.

Zanimivosti

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem