Če želite, da bo junetina mehka, jo obložite s kivijem in nekaj časa pustite. Kivi namreč vsebuje encime ki pomagajo pri razgradnji vezivnega tkiva v mesu, tako da to postane zelo mehko.
Če ste se odločili za marinado, potem jo pripravite, kot ste nameravali, kakšno uro ali dve pred pripravo pa dotajte še kivi. Vendar pozor! Če boste meso predolgo pustili obloženo s tem sadežem, bo postalo premehko in bo med pripravo začelo razpadati.
Podoben učinek ima tudi ananas.
Junetino odlično zmehča tudi riževo vino. Naredite marinado z malo riževega vina, oljčnega olja, naribane čebule in jabolka. Meso postavite v marinado in dajte v hladilnik, kjer naj odleži preko noči. Poleg odličnega okusa bo meso postalo tudi mehko "kot puter".
Napitki s colo so odlični za mehčanje mesa pred praženjem, posebej pri debelejših zrezkih. Vse, kar morate narediti je, da meso pustite v napitku s colo kakšnih 10 minut. Potem ga osušite in prepražite na maščovbi z malo črnega popra. Odlično bo.
Limona in kis sta običajna pripravka za mehčanje mesa. V limoninem soku naj meso počiva kakšno uro, v kisu - pravzaprav marinadi s kisom pa preko noči.