Zanimivosti

Čokoladni kolač z moussom iz beljakov

kl
6. 9. 2020, 14.11
Deli članek:

Sladica, ki jo lahko pripravite nekaj ur ali kakšen dan v naprej.

splet
Čokoladni kolač z moussom iz beljakov

Lahka in okusna sladica bo, če jo boste pripravili kakšen dan prej, še boljša, saj se bo zgostila, zdržala pa bo tudi še nekaj dne, če jo boste hranili v hladilniku.

Količina zadošča za 10 do 12 kosov.

Sestavine:

150g temne čokolade z najmanj 70% kakava, ki jo nalomite na koščke.

150g masla

ščepec soli

4 jajca, kjer ločite beljake in rumenjake

150g sladkorja v prahu

2 čajni žlički vanilijeve esence ali vanilijev strok

Za posip in dekoracijo

1 jušna žlica kakava v prahu

Sveže jagodičasto sadje (borovnice, jagode, maline, ribez ...)

stepena smetana.

Priprava:

Pečico segrejte na 160 stopinj oz. 140, če imate ventilacijsko pečico. Namastite dno modela za torto ali pekača, v katerem boste pekli kolač.

Čokolado, maslo in sol stopite v vodni kopeli. Se pravi, da v večji posodi segrejete vodo do gretja, potem pa vanjo položite manjšo posodo, v kateri boste topili sestavine.

Rumenjake, 100 g sladkorja in vanilijevo esenco stepite gladko kremo.

Beljake in preostali sladkor stepite posebej v trd in puhast sneg. Najprej stepite beljake, da se spenijo v poltrd sneg, nato pa dodajajte sladkor po žlicah in stepajte, dokler sneg ne postane trden in svetleč.

Stopljeno čokolado dodajte rumenjakovi kremi in zmešajte s spatulo v enakomerno kremo. Tej po žlicah dodajajte stepene beljake in nežno mešajte ter pazite, da ne odstranite preveč zraka. Celotno mešanico pazljivo prenesite v model za torto ali pekač.

Pecite približno pol ure oziroma tako dolgo, da površina kolača postane hrustljavo zapečena, notranjost pa mora ostati mehka, če jo potipate. Potem vzemite pekač iz pečice in pustite, da se kolač v njem popolnoma ohladi. Šele potem previdno odstranite stranice modela za torto oz. stresite iz pekača.

Narejen kolač posipajte s kakavovim prahom in narežite na kose, ki jih servirate s sadjem in stepeno smetano.

Namig: v stopljeno čokolado lahko vmešate tudi kakšno žlico ali dve likeja (najboljše pomarančnega oz. sadnega) , viskija ali konjaka, ki bodo dali kolaču poseben okus.

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov