Lahka in okusna sladica bo, če jo boste pripravili kakšen dan prej, še boljša, saj se bo zgostila, zdržala pa bo tudi še nekaj dne, če jo boste hranili v hladilniku.
Količina zadošča za 10 do 12 kosov.
Sestavine:
150g temne čokolade z najmanj 70% kakava, ki jo nalomite na koščke.
150g masla
ščepec soli
4 jajca, kjer ločite beljake in rumenjake
150g sladkorja v prahu
2 čajni žlički vanilijeve esence ali vanilijev strok
Za posip in dekoracijo
1 jušna žlica kakava v prahu
Sveže jagodičasto sadje (borovnice, jagode, maline, ribez ...)
stepena smetana.
Priprava:
Pečico segrejte na 160 stopinj oz. 140, če imate ventilacijsko pečico. Namastite dno modela za torto ali pekača, v katerem boste pekli kolač.
Čokolado, maslo in sol stopite v vodni kopeli. Se pravi, da v večji posodi segrejete vodo do gretja, potem pa vanjo položite manjšo posodo, v kateri boste topili sestavine.
Rumenjake, 100 g sladkorja in vanilijevo esenco stepite gladko kremo.
Beljake in preostali sladkor stepite posebej v trd in puhast sneg. Najprej stepite beljake, da se spenijo v poltrd sneg, nato pa dodajajte sladkor po žlicah in stepajte, dokler sneg ne postane trden in svetleč.
Stopljeno čokolado dodajte rumenjakovi kremi in zmešajte s spatulo v enakomerno kremo. Tej po žlicah dodajajte stepene beljake in nežno mešajte ter pazite, da ne odstranite preveč zraka. Celotno mešanico pazljivo prenesite v model za torto ali pekač.
Pecite približno pol ure oziroma tako dolgo, da površina kolača postane hrustljavo zapečena, notranjost pa mora ostati mehka, če jo potipate. Potem vzemite pekač iz pečice in pustite, da se kolač v njem popolnoma ohladi. Šele potem previdno odstranite stranice modela za torto oz. stresite iz pekača.
Narejen kolač posipajte s kakavovim prahom in narežite na kose, ki jih servirate s sadjem in stepeno smetano.
Namig: v stopljeno čokolado lahko vmešate tudi kakšno žlico ali dve likeja (najboljše pomarančnega oz. sadnega) , viskija ali konjaka, ki bodo dali kolaču poseben okus.