Jajčevci so vedno bolj priljubljeni na našem jedilniku. Sadeže, ki so v sorodu s paradižnikom, paprikami, krompirjem in celo tobak, v Evropi sicer že dolgo poznajo, prihajajo pa iz Azije in so dolgo bili domena orientalske kuhinje.
Ena od osrednjih kvalitet jajčevcev je, da jih lahko pripravimo na mnogotere načne. Lahko jih kuhamo, pečemo, cvremo, iz njih pa lahko naredimo tudi sijajno kremo, ki se dobro poda k pečenemu krompirju, lahko pa jo tudi namažete na kruh.
Sestavine za 4 osebe:
2 jajčevca (po približno 300 g)
sol, sveže mlet poper
120 ml oljčnega olja
sok 1 limone
ščepec mlete kumine
2 zvrhani žlici navadnega jogurta
Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo približno 350 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 16 g.
Priprava:
1 Jajčevce operite, jih po dolgem prepolovite in v meso plodov zarežite tako, da bo nastala mreža. Ne režite lupine. Jajčevce solite in jih pustite stati približno 20 minut. Nato jih osušite s kuhinjskim papirjem in jih z odrezano stranjo navzgor položite v pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Premažite jih s približno 80 ml oljčnega olja, začinite in pecite pod žarom v pečici približno 15 minut oz. dokler se ne zmehčajo.
Po koncu peke počakajte, da se ohladijo. Nato z žlico izdolbite meso ploda. Primešajte mu še preostalo olje, limonin sok, kumino in jogurt in vse skupaj zmešajte v kremo, po potrebi solite.
Še več zanimivih receptov za lahke poletne obroke najdete v ★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★