Čistiti ali zamenjati?

So vaša očala umazana, stekla pa popraskana?

Z.F.
9. 5. 2020, 21.33
Deli članek:

Ali tudi vaš obraz krasijo očala? Očala so čudovit modni dodatek, za marsikoga pa tudi nujno zlo, saj brez njih ne bi videl. So precej velik strošek, čez čas pa se sledovi časa na očalih vendarle opazijo. So se pojavile praske?

Dreamstime
Ne uporabljajte čistil za čiščenje oken ali gladkih površin, saj lahko sestavine teh izdelkov resno poškodujejo stekla očal in njihove premaze.

Žal je tako, da nobena stvar nima neomejenega roka trajanja in se prej ali slej obrabi ali pokvari. A da bi vaša očala ostala karseda dolgo v odlični kondiciji in kot nova, jim zagotovite primerno čiščenje. Le tako boste preprečili poškodbe in praske, ki po navadi nastanejo zaradi malomarnosti. Tudi vi očala čistite v rob majice ali srajce ter z njih le bežno tu in tam zgolj odpihnete sled prahu? To je žal premalo.

Privoščite jim temeljito čiščenje

Čez dan se na očalih nabere veliko prašnih delcev in umazanije, tudi nekaj sebuma, ki ga izločajo naše telo in trepalnice, zaradi česar tako okvirji kot stekla postanejo mastni. Da bi očala očistili slednjih nečistoč, nikar ne uporabljajte agresivnih čistil, temveč očala sperite z mlačno vodo in z njih najprej odstranite večje delce prahu ter umazanije, ki lahko med čiščenjem popraskajo ali poškodujejo očala. Strokovnjaki svetujejo, da očal ne izpirate z vročo vodo, saj bi ta lahko poškodovala premaz tako na steklih kot tudi okvirjih očal. Na stekla kanite zgolj kapljico detergenta za ročno pomivanje posode in nežno zdrgnite vsako stran stekla ter vse dele okvirja, vključno z delom za nos in konci, ki se zataknejo za ušesa. Ne pozabite sprati tudi del, kje se konec stekla stika z okvirjem, saj se tam nabira prah, trdi delci in tudi maščoba iz kože. Nato očala dobro sperite z mlačno vodo. Očala nežno stresite, da z njih odpadejo večje kaplje vode in se prepričajte, ali so zares čista. Stekla in okvir obrišite še s tkanino, ki ne pušča vlaken.

Čiščenje le s fino bombažno krpo

Številni očala čistijo s krpami iz mikrovlaken ali pa jih, kot že omenjeno, obrišejo kar v rob majice ali srajce. Narobe. Krpe iz mikrovlaken bodo umazanijo, ki se je nabrala na očalih, samo še razmazale. Strokovnjaki svetujejo, da za čiščenje uporabite bombažno krpo, ki jo sicer uporabljate za poliranje, ali pa posebej za čiščenje očal namenjene krpe.

Pazite, da bo tkanina čista, saj lahko drugače poškoduje stekla, olje za kuhanje in krema za roke pa lahko pustita madeže.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste