Zanimivosti

Košarica velikonočnih jedi, ki bodo obogatile vašo mizo

Z.F.
11. 4. 2020, 21.19
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 21.19
Deli članek:

Letos bo velika noč za marsikoga precej drugačna od ostalih, saj se za mizo ne bo mogla zvrstiti vsa družina. A kljub temu naj na mizi ne manjka prazničnih jedi, mi pa vam razkrivamo še nekaj odličnih receptov, ki jih je vredno preizkusiti.

Dreamstime
Velikonočna pletenica

Primorska pinca ali velikonočni kruh

Sestavine: 1 zavojček svežega kvasa, 100  g sladkorja, 500 g moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, lupinica ene limone, žlica kisle smetane in 100 g margarine

Priprava: Iz žličke sladkorja, malo moke in nekaj mlačnega mleka naredimo najprej kvasec, ki ga vzhajamo slabe pol ure. Med tem časom presejemo moko, kamor nato vsujemo kvasec. Prav tako v tem času penasto umešamo rumenjake in sladkor, dodamo limonino lupinico, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Primešamo še ostalo mleko. Vse sestavine, vključno s kvascem, nato vsujemo k moki s kvasom in gnetemo, da nastane gladko testo. Pustimo vzhajati 90 minut. Nato še enkrat nežno pregnetemo in pustimo vzhajati še 30 minut. Hlebček nato premažemo z rumenjakom, naredimo vzorec in pečemo v naprej ogreti pečici na 180 stopinj, 45 minut. Pri pripravi pince testu dodamo še malo koriandra, janeža in žlico ruma.

Drobne pletenice s pirhi

Sestavine: 1 zavojček svežega kvasa, 2, 5 dl mleka, 3 jajca, 50 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 100 g masla, 500 g pšenične moke, sol

Priprava: Iz nekaj mlačnega mleka, moke, sladkorja in kvasa pripravimo kvasec. V drugi posodi zmešamo 2 jajci, sladkor, vaniljev sladkor in zmehčano maslo. Ko nastane homogena zmes, ji dodamo moko in sol ter kvasec in zamesimo v gladko testo. Gnetemo tako dolgo, dokler zmes ne odstopi od prstov in posode. Nato oblikujemo hlebček in vzhajamo vsakega 45 minut oziroma da naraste na dvakratno velikost. Nato testo znova pregnetemo in razdelimo na tri dele. Razvaljamo za prst debelo v podolgovate trakove. Vsak trak nato razdelimo še na 6 ali 7 trakov, tako da skupno dobimo 18 oziroma 21 trakov, ki jih nato po tri spletemo v kito, ki jo zvijemo v venček. Venčke nato pustimo vzhajati 30 minut. Nato pa jih premestimo na pomaščen pekač in premažemo z mešanico rumenjaka in mleka. V vsak venček položimo 1 trdo kuhano jajce. Postavimo v pečico in pečemo 30 minut na 180 stopinj Celzija.

Potratna potica

arhiv
Potratna potica

Sestavine za kvašeno testo: 500 g bele moke, 40 g svežega kvasa, 2 jajci, 80 g sladorja, 2 žlici ruma, zavojček vaniljevega sladkorja, limonina lupinica, 2 dl mleka, 60 g masla

Sestavine za navadni biskvit: 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 5 žlic vode, 180 g moke, 1 pecilni prašek

Sestavine za čokoladni biskvit: 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 5 žlic vode, 2 žlici kakava v prahu, 180 g moke, 1 pecilni prašek

Sestavine za orehov nadev: 3 dl mleka, 600 g orehov, 150 g sladkorja, rum

Sestavine za skutni nadev: 600 g skute, 300 g kisle smetane, 180 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 jajce, sol

Priprava kvašenega testa: Pripravimo kvasec kot običajno. Medtem v drugi posodi zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico. V kozici segrejemo preostalo mleko in raztopimo maslo. Moko presejemo, dodamo kvasec in prilivamo segreto mleko. Nato dodamo še zmes z jajci in dobro zgnetemo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 90 minut.

Priprava navadnega biskvita: V posodi penasto umešamo jajca, sladkor, vaniljev sladkor in vodo ter na koncu primešamo še moko in pecilni prašek, da nastane gladka, homogena zmes. Testo pečemo 20 minut na 180 stopinj Celzija. Posebej spečemo 2 biskvitni plošči. Pečen biskvit zavijemo v kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi. Enako pripravimo čokoladni biskvit, le da zadostuje ena biskvitna plošča.

Priprava orehovega nadeva:

Mleko segrejemo do toplega in mu primešamo zmlete orehe, sladkor in rum, da nastane gladka zmes.

Priprava skutinega nadeva:

V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor, vaniljev sladkor, jajce in ščepec soli.

Sestavljanje potratne potice:

Pekač, v katerem smo pripravili biskvit, namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Kvašeno testo razvaljamo skoraj na trikratno velikost pekača. Razvaljano testo v pekač položimo tako, da bomo na koncu z njim lahko pokrili sestavljeno potico. Nato na testo namažemo polovico orehovega nadeva in nanj položimo navaden biskvit. Nato nanj namažemo polovico skutnega nadeva in pokrijemo s čokoladnim biskvitom. Tega znova namažemo s skutnim nadevom in nanj položimo navaden biskvit, ki ga premažemo s preostalim orehovim nadevom. Čezenj nato pogrnemo kvašeno testo, ki ga previdno zatlačimo ob rob potice. Pustimo, da vzhaja 30 minut. Nato pred peko potico po celoti prebodemo in premažemo z mešanico jajca in mleka. Pečemo 45 minut na 180 stopinj Celzija. Ko je pečena, pokrijemo in pustimo čez noč, da se ohladi ter da se plasti dobro prepojijo in sprimejo.

Šunka v testu

Profimedia
Tradicionalna šunka v testu

Sestavine: 1 kg prekajene šunke, 80 g gorčice, 500 g moke, 20 g kvasa, 300 ml mlačnega mleka, 1 žlička sladkorja, 1 žlička soli, 50 g masla, 1 jajce

Priprava: Če šunka ni kuhana, jo položimo v lonec in v celoti zalijemo z vodo ter kuhamo dobro uro. Vodo nato uporabimo za pripravo juhe, v katero dodamo lovorjev list in ostale sestavine za juho ter vkuhamo riž. Medtem ko se šunka kuha, pripravimo testo. Najprej pripravimo kvasec. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, 5 žlic mlačnega mleka in žličko moke. Premešamo in pustimo vzhajati 15 minut. Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Po robovih potresemo s soljo. V sredino zlijemo kvasec, posujemo z malo moke in pustimo vzhajati dodatnih 15 minut. V lončku z mlekom raztopimo maslo in mlačno vsujemo k moki. Zamesimo testo, ki mora biti gladko in se ne sme oprijemati rok ter posode. Oblikujemo hlebček, ki ga pustimo počivati dobro uro. Nato ga pregnetemo in pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati 45 minut. Vzhajano testo nato na pomokani površini razvaljamo na največ prst debelo. Na sredino položimo osušeno šunko in jo dobro premažemo z gorčico ter nato ovijemo s testom. Robove dobro stisnemo skupaj, da se med peko ne bodo odprli. Položimo v pekač tako, da so stiki mesa spodaj. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in mestoma testo prebodemo, da bo lahko uhajala para. Pečemo približno 1 uro. Po 20 minutah testo prekrijemo s peki papirjem, ki ga zadnjih 15 minut odstranimo, da se testo zlatorjavo zapeče.

Hren s krompirjem in drobnjakom

Sestavine: 3 večji krompirji, 3 žlice nastrganega hrena, 1 čebula, 10 vejic drobnjaka, 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol in poper

Priprava: Krompir operemo in skuhamo. Nato ga olupimo in narežemo na kolobarje. Stresemo v posodo, dodamo nariban hren, sesekljano čebulo in drobnjak, majonezo, kislo smetano, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo. Postrežemo k velikonočni šunki.

Velikonočni namaz

Profimedia
Hrenov namaz

Sestavine: 250 g skute, 3 žlice kisle smetane, 1 žlica nastrganega hrena, 100 gramov drobno sesekljane velikonočne šunke, 2 sesekljani trdo kuhani jajci, sladkor, sol in poper

Priprava: V posodi gladko zmešamo skuto in kislo smetano. Dodamo nastrgan hren, šunko in jajce. Dobro premešamo in po okusu dodamo še malo soli, popra in sladkorja. Postrežemo z velikonočnim kruhom.

Pehtranova potica

Osebni arhiv
Pehtranova potica

Sestavine za testo: 1 kg moke, 1 kocka svežega kvasa, 150 g masla, pol žličke soli, 2 jajčna rumenjaka, 1 jajce, 150 g sladkorja, 4 dl mleka

Sestavine za nadev: 2 dl kisle smetane, 150 g sladkorja, 2 jajci, 150 g masla, 100 g drobtin, 2 šopka svežega pehtrana

Priprava testa: Najprej naredimo kvasec, kot običajno. Moko presejemo, ob robovih potresemo s soljo, maslo razpustimo. Kvasec vsujemo na sredino moke in začnemo gnesti ter sproti dodajamo preostale sestavine ter zgnetemo v gladko testo. Pustimo, da vzhaja približno 1 uro. Nato razvaljamo na prst debelo.

Priprava nadeva: V posodi zmešamo kislo smetano, sladkor, jajci in na maslu prepražene drobtine. Nato nadev potresemo po razvaljanem testu in previdno razmažemo. Šop svežega pehtrana temeljito operemo in drobno sesekljamo. Potresemo po nadevu in zvijemo. Potico položimo v namaščen pekač, kjer vzhaja še 30 minut. Nato jo mestoma preluknjamo in pečemo pri 170 stopinjah Celzija, približno 1 uro.

Kokosova potica

KRUHarije & CUKRnije
Kokosova potica

Sestavine za testo: 500 g moke, 20 g svežega kvasa, 50 g masla, 10 g soli, 2 rumenjaka, 50 g sladkorja, 2, 5 dl mleka, 2 žlici kakava v prahu

Sestavine za nadev: 250 g kokosove moke, 2 dl mleka, 2 žlici drobtin, 70 g sladkorja, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, 2 jajci, brusnice (po okusu), rum

Priprava testa: V posodo stresemo moko, dodamo kvas, raztopljeno maslo, sol, rumenjaka, sladkor, kakav in mlačno mleko. Iz sestavin zgnetemo gladko testo in pustimo vzhajati dobro uro. Nato še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati 15 minut.

Priprava nadeva: Kokosovo moko prelijemo s toplim mlekom, dodamo drobtine, sladkor in stepena beljaka. Nežno premešamo in razmažemo po testu. Brusnice predčasno namočimo v rum, nato pa jih razporedimo po nadevu. Testo zvijemo in položimo v nanaščen pekač ter pustimo vzhajati še pol ure. Potico mestoma preluknjamo in pečemo približno 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Nadevana velikonočna jajca

Dreamstime
Nadevana velikonočna jajca

Sestavine: 4 trdo kuhana jajca, 50 g masla, pol žličke gorčice, 1 žlička kisle smetane, sol, poper, peteršilj, 1 žlička naribanega hrena, sok limone

Priprava: Jajca olupimo in prerežemo na polovico. Previdno izdolbemo rumenjake in jih vsujemo v posodico, kamor dodamo še maslo, gorčico, kislo smetano, sol, poper, sesekljan peteršilj, nariban hren in limonin sok ter dobro premešamo. Mešanico nadevamo v brizgalno vrečko in z njo nabrizgamo beljakove posteljice. Po želji okrasimo z olivami, peteršiljem, korenjem in drugimi sestavinami.