V modi: nazaj k naravi
Pri tej dieti lahko jeste le živila, s katerimi so se prehranjevali že naši predniki. Se pravi: kar so nalovili, nabrali in potrgali. Predelana živila, kot so kruh, testenine, mleko, jogurt, sladkor, alkohol in gotove jedi, so tabu.
Osnovna ideja je, da telo absorbira le živila, ki jih lahko stoodstotno predela. Veliko privržencev te diete v predelanih živilih in njihovih kemičnih dodatkih vidi vzrok za vedno več intolerance na nekatere vrste živil, alergije, presnovne in avtoimunske bolezni, kot sta sladkorna bolezen in multipla skleroza.
Paleo dieta ne deluje pozitivno le na naše zdravje. Ker je beljakovinsko bogata in z njo izpustite enostavne ogljikove hidrate (sladkor, škrob), ojačevalce okusov in dodane snovi, poleg tega tudi shujšate - in to brez stradanja.
Dejstva:
Odpoved sladkorju, alkoholu in hitro hrani je gotovo odlično za vaše zdravje. Zmanjšanje ogljikovih hidratov stopi kar nekaj kilogramov - brez diete in štetja kalorij. Dovoljenih živil lahko pojeste, kolikor hočete.
Zajtrk
Malinov smuti s kokosovim mlekom
Za 2 osebi potrebujete: 1 pločevinko kokosovega mleka, 250 g zamrznjenih malin
Kokosovo mleko in maline pretlačite v električnem mešalniku.
Umešana jajca s slanino
Za 2 osebi potrebujete: 100 g prekajene slanine, 1 žlico masla, 6 jajc, sol, poper, 1 žlico peteršilja
1. Slanino zrežite na kocke.
2. V teflonski ponvi segrejte maslo in na njem popecite kocke slanine.
3. Razžvrkljajte jajca, jih začinite s soljo in poprom in zlijte v ponev.
4. Mešajte, dokler jajca ne dobijo želene konsistence. Potresite s peteršiljem.
»Neprebojna kava«
V skodelico kave v filtru denite po eno žlico masla in kokosovega mleka in dobili boste »neprebojno kavo«. Napitek vas prebudi, baje pa topi tudi kilograme. Mešanica namreč tako nasiti, da lahko nadomesti zajtrk - istočasno pa dobro podžge izgorevanje maščob.
Kosilo
Toskanska gobova juha
Za 2 osebi potrebujete:
150 g ostrigarjev, 100 g rjavih šampinjonov, 3 stroke česna, 2 stebli belušne zelene, 2 čebuli, 3 korenčke, 1 koromač, 2 žlici oljčnega olja, 2 vejici timijana, 3 stebla peteršilja, 3 paradižnike, sol, poper
1. Gobe in česen zrežite na rezine, zeleno pa na trakove. Čebulo, korenje in koromač zrežite na kocke.
2. V posodi segrejte oljčno olje in na njem krepko popecite gobe.
3. Dodajte še čebulo, česen, zeleno, korenje in koromač in vse skupaj dušite približno 3 minute.
4. Dodajte še peteršilj in timijan. Prilijte liter tople vode in juho pri srednji temperaturi kuhajte približno 25 minut.
5. Paradižnike zrežite na četrtine, jim odstranite semenje in jih grobo sesekljajte. Po 10 minutah kuhanja jih dodajte juhi.
6. Na koncu kuhanja odstranite zelišča. Juho začinite s soljo in poprom.
Piščančja stegna na peteršiljevi korenini
Za 2 osebi potrebujete: 2 piščančji stegni s kostmi, sol, poper, mleto papriko, 1 žlico masla, 1 čebulo, 450 g peteršiljeve korenine
1. Meso začinite s soljo, poprom in mleto papriko. V pekač položite skodelico vode in meso pecite v pečici pri 150 stopinjah približno 45 minut.
2. Skodelico odstranite iz pečice, meso premažite z maslom in ga pecite nadaljnjih 30 minut pri 200 stopinjah (program peke na žaru).
3. Čebulo zrežite na obročke in jih steklasto popražite. Začinite s soljo in poprom.
4. Očiščeno korenino peteršilja zrežite na rezine, stresite jih v ponev k čebuli in jim po 5 minutah dušenja dodajte 100 ml vode, še enkrat začinite s soljo in poprom.
Večerja
Pečena skuša na solati
Za 2 osebi potrebujete:
270 g skuše, 1 žlico masla, sol, poper, 120 g zelene solate, 4 žlice oljčnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa
1. Skušo premažite z maslom in jo začinite s soljo in poprom od zunaj in od znotraj. Približno 30 minut jo pecite v pečici pri 180 stopinjah.
2. Solato operite in osušite v solatni centrifugi. Začinite jo z oljem, kisom, soljo in poprom.
Bučkini špageti z bolonjsko omako
Za 2 osebi potrebujete: 2 bučki, 1 čebulo, 2 korenčka, 1 žlico oljčnega olja, 500 g mletega govejega mesa, 1 strok česna, 400 g drobno sesekljanih paradižnikov, 200 ml pretlačenih paradižnikov, 1 pest sveže bazilike, sol, poper, mlet čili
1. Bučki operite in ju s spiralnim rezalnikom narežite na trakove.
2. Čebulo in korenje zrežite na drobne kocke in jih popecite na oljčnem olju. Dodajte še mleto meso in drobno sesekljan česen, paradižnike in vse skupaj malce pokuhajte. Omako začinite s soljo, poprom in čilijem.
3. Bučkine špagete oplaknite pod vročo vodo, malce odcedite in jih porazdelite po krožnikih.
4. Prelijte z omako in potresite z baziliko.
Prigrizki
Pečena buča
Za 2 osebi potrebujete: 1 bučo hokaido, sol, 4 žlice medu, 1 žlico oljčnega olja, mleto papriko, mlet čili
1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Bučo zrežite na četrtine in odstranite semenje. Nato jo zrežite na 1 cm široke krhlje.
2. Pekač obložite s papirjem za peko in ga premažite z malce olja. Po njem razporedite krhlje buč in jih v pečici pecite približno 10 minut.
3. Zmešajte med, oljčno olje in začimbe.
4. Po 10 minutah peke vzemite bučo iz pečice in jo premažite s pasto. V pečico jo postavite še za nadaljnjih 5 do 10 minut.
Avokadov krožnik
Za 6 porcij potrebujete: 1/2 čebule, 2 žlici kokosovega olja, 2 avokada, 2 jajci, 80 ml kokosovega mleka, 50 g kokosove moke, sol, poper
1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Namastite modelčke.
2. Čebulo zrežite na kocke in jih popecite na kokosovem olju.
3. Meso avokada zmešajte z jajcem. Dodajte kokosovo mleko in moko in zmešajte.
4. Dodajte popečeno čebulo in zmes začnite s soljo in poprom.
5. Maso porazdelite po modelčkih in jih za 20 minut postavite v pečico.
To bo na vašem jedilniku
Meso živali, ki se pasejo, ali pa iz ekološke reje, drobovina, klobase brez konzervansov ali prekajene soli, perutnina
Jajca iz ekološke reje
Ribe in morski sadeži
Sadje in jagodičje
Zelišča
Maščobe (salo, ghee, oljčno, avokadovo in kokosovo olje, kokosova maščoba)
Oreški - vsi razen arašidov
Gobe
Ta živila so prepovedana
Žita (kruh, testenine, pecivo, pivo, koruza, riž)
Stročnice (leča, fižol, sojini izdelki, arašidi)
Sladkor
Rastlinska olja (vsa, razen oljčnega in kokosovega)
Mlečni izdelki (vsi, razen masla)
Krompir (razen sladkega krompirja)
Predelana živila (gotove jedi, hitra prehrana)