Kremna kostanjeva juha
Sestavine: 2 debelejši rezini slanine, 1 žlica masla, 1 korenček, 1 čebula, 2 pora, 1,5 l piščančje juhe, 500 g kuhanega kostanja, 100 ml smetane za kuhanje, sol in poper.
Priprava: Slanino narežemo na tanke koščke. Zelenjavo očistimo in operemo ter narežemo na koščke ali na rezine. Slanino v ponvi počasi prepražimo, da se hrustljavo zapeče. Poberemo jo iz ponve in nato v tej popražimo zelenjavo; začinimo jo s soljo in poprom ter pražimo toliko, da se zmehča. Vsebino stresemo iz ponve v lonec, dodamo še kostanj in jušno osnovo. Zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo pol ure. Vsebino gladko zmešamo. V juho vmešamo smetano ter po okusu popramo in solimo. Juho serviramo s koščki pražene slanine.
Solata s slanino in kostanjem
Sestavine: 1 zelena solata, 2 pesti rukole, ščepec drobnjaka, pest oluščenih pečenih kostanjev, 2 rezini slanine, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici olja, 2 ščepca soli.
Priprava: Slanino na hitro popečemo in narežemo na za grižljaj velike koščke. Solato otrebimo in operemo ter stresemo v skledo. Dodamo rukolo. Kostanje narežemo na polovice, česen sesekljamo. Vse sestavine stresemo v skledo, dodamo limonin sok, olje in sol ter premešamo. Po želji na vrh nastrgamo še nekaj sira.
Kostanjev pire
Sestavine: 250 g kostanja, 3 krompirji, 1 žlička soli, 100 ml sladke smetane, 3 žlice masla, muškatni orešček.
Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga skupaj s kostanjem stresemo v skledo. Dodamo žličko soli in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Nato odcedimo, kostanje olupimo in jih skupaj s krompirjem stresemo v skledo. Dobro pretlačimo, dodamo smetano, maslo, po potrebi sol in muškatni orešček.
Kostanjev mus z agrumi
Sestavine: 250 g kuhanih kostanjev, 400 ml sladke smetane, 20 ml konjaka, 50 g sladkorja v prahu, 6 gramov želatine, 12 žlic pomarančnega soka, lupina ene pomaranče, 20 g pistacije, čokolada v prahu.
Priprava: Kostanje dobro pretlačimo. Stepemo 100 ml sladke smetane ter dodamo konjak in drobno naribano lupinico pomaranče. Smetano dodamo kostanju in zmešamo v gladko kremo. Želatino pripravimo po navodilih, ko nabrekne, jo skupaj z malo kreme segrejemo, da nastane enotna zmes. Medtem stepemo preostalo smetano. Toplo želatino vmešamo v kostanjevo kremo, nato dodamo še stepeno smetano in narahlo vmešamo, da nastane puhasta zmes. V pripravljene kozarčke nalijemo nekaj pomarančnega soka, nato nanj nadevamo kremo. Posujemo s čokolado v prahu.