Ledena juha iz bezgovih jagod s šampanjcem
Sestavine za 4 osebe:
300 g bezgovih jagod
4 škrobnate krompirje
1/2 porovega stebla
2 žlici surovega masla
1/2 l piščančje juhe
2,5 dcl sladke smetane
4 žlice kisle smetane
2 dcl šampanjca
sol, poper
Priprava:
Bezgove jagode dobro očistimo. Krompir olupimo in razrežemo na majhne kocke. Por očistimo, umijemo in sesekljamo. V loncu segrejemo surovo maslo, prepražimo kose porovega stebla, krompirja in bezgovih jagod ter prelijemo s piščančjo juho. Kuhamo približno 30 minut. Vmešamo smetano, na hitro povremo, takoj odstavimo s štedilnika in ohladimo. Ohlajeno juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho. Posolimo in popopramo ter postavimo v hladilnik. Preden juho serviramo, vmešamo še mrzlo smetano, dolijemo šampanjec, dobro premešamo in damo v hladnih krožnikih na mizo. Užitek bo popoln, če dekoriramo z bezgovimi jagodami.