Zanimivosti

Okusi morja: tuna z lečo

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
18. 6. 2019, 11.01
Deli članek:

Ni nam treba čakati na dopust in počitnice na obali, ampak si lahko že jutri pričaramo morje kar doma, točneje na krožniku. Ribe in morski sadeži so na voljo v vsaki bolje založeni trgovini, tako da ni izgovora, zakaj iz vaše kuhinji ne diši po morskih dobrotah.

Revija Zarja
Tunina z lečo

Tuna z lečo

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Sestavine: 250 g leče, 1 rdeča čebula, 2 vejici timijana, 1 vejica rožmarina, 2 vejici origana, 1 strok česna, 3 žlice masla, 100 g kisle smetane, sol, poper, 600 g sveže tune v zrezkih (4 x po 150 g), sok 1/2 limone.

Priprava: Lečo skuhamo po navodilih na embalaži. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Rožmarin, timijan in origano umijemo, osušimo, osmukamo ter sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Na žlici masla pet minut pražimo lečo, čebulo, česen in zelišča. Vmešamo smetano, solimo in popramo. Tunino splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in pokapljamo z limoninim sokom. V ponvi segrejemo preostalo maslo in zrezke pečemo na vsak strani 2–3 minute, da je sredina še rahlo rožnata. Solimo, popramo in postrežemo z lečo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 24, 18. 6. 2019.