Ustvarili so ga z naravnim kininom in esenco pomaranče, posebnost Hoppy Tonica pa je, kot se za pivovarje spodobi, dodatek aromatičnega hmelja Citra. Pa tudi to, da je v njem invertni sladkor, zaradi česar ga je bilo treba uporabiti manj. Ena steklenička tako vsebuje samo osem gramov sladkorja.
Čeprav je zelo piten tudi samostojno, pa je zasnovan tako, da iz širokega nabora žganic izvabi sveže in sadne arome. Hoppy Tonic se je sicer rodil zaradi točno določenega vrhunskega slovenskega džina Bratinov #3.
Predlogi za serviranje
1. Hoppy Tonic lahko pijete samega, ohlajenega na 8 ˚C.
2. Gin tonik
Hoppy Tonic se super ujame z ginom Bratinov #3. 50 ml gina Bratinov #3 zmešajte s 125 ml Hoppy Tonica. Dodajte rezino neškropljene pomaranče in led.
3. Tonik s kavo
Odlična mešanica je tudi tonik s kavo.
Tonik s kavo – brezalkoholni
V kozarec dajte led, čezenj nalijte Hoppy Tonic, ohlajen tonik pa previdno prelijte s kratko črno kavo. Nenavadna, a zelo okusna kombinacija.
Tonik s kavo Fetiche
Recept Grege Božičnika: Skupaj zmešajte liker Patrón XO Cafe, metin liker Fernet-Branca, šeri Rosso in šeri Pedro Ximénez. Vse skupaj pretresite in preko ledu prelijte v kozarec. Nato dodajte tonik.
»Ideja o kraft sodavicah se nama je z Matejem Peliconom, glavnim pivovarjem, po glavah podila že nekaj časa. Najprej sva poskuse na podlagi starih receptov za zdravilne tonike čarala kar v domačem loncu, da bi skuhala domači tonik ali gazirano limonado z zelišči, ki bi od naju odganjala komarje,« malo za šalo, malo zares skromne začetke opiše Anita Lozar iz Pivovarne Pelicon.
Miha Bratina, ki je sicer njihov fotograf pa tudi osebni prijatelj, se je sočasno uril v destiliranju džina. »Ves čas smo nekako vedeli, da bomo nekega dne naredili pravi tonik, Bratina pa pravi džin in da bomo skupaj pod njegovo staro hruško zakurili žar, točili pivo in mešali džintonike dolgo v noč,« najboljšo možno sliko uživanja ob Hoppy Toniku in džinu Bratinov #3 naslika Anita Lozar. Stvar je postala resna, ko so se v Pivovarni Pelicon pripravljali na 5. obletnico, ki so jo počastili s festivalom Pivomanija. V ponudbo so namreč poleg izbranih pivovarskih prijateljev želeli vključiti tudi džin Bratinov #3, ki je medtem postal vrhunski izdelek – minimalističen »london dry«, katerega aroma se zgodi nekje na pol poti med Krasom in Sicilijo, kjer se brin zmeša s svežimi citrusi in dobi mediteranski značaj. Miha je do njega prišel po dveh letih eksperimentiranja, tako da je iz standardnega nabora sestavin postopa izločal stvari, dokler ni končal pri samo štirih. To so: brinove jagode, koriander, citrusi in sladek koren. »Pri tej kombinaciji vsako zelišče pride do izraza, obenem pa med njimi vlada harmonija,« ponazarja Miha. In kaj je odlika dobrega gina? »Da se lahko pije čist oziroma da je piten tudi brez tonika,« pojasnjuje destilar.
Da bi žganico lahko dopolnili s tonikom, so šli pri Peliconu v akcijo. Poiskali so dobavitelje eksotičnih sestavin in namešali prvih sto litrov tonika. Kombinacijo z džinom Bratinov #3 so obiskovalci Pivomanije sprejeli z navdušenjem, nato se je začelo iskanje proizvodnih partnerjev, ki bi tonik lahko napolnili. »Vso Slovenijo smo prečesali, a nihče ni imel primerne opreme za poskusno polnitev. Ker smo v izdelek absolutno verjeli, smo se odločili, da v opremo investiramo sami. Nekoliko smo dodelali še recept, oblikovali blagovno znamko v za nas značilni in prepoznavni črno-beli podobi in se lotili polnitve,« opiše Anita Lozar in doda, da so posebno ponosni, da je Hoppy Tonic v celoti plod domačega znanja, dela in sodelovanja lokalnih podjetij, saj so z njihovo pomočjo priredili tudi proizvodno opremo.
Hoppy Tonic je butični izdelek, zato bo, vsaj za zdaj, v ličnih 250 ml stekleničkah na voljo v izbranih lokalih v Ljubljani in Ajdovščini.