Borovničev kolač z limono
Sestavine
200 g stopljenega masla
250 g sladkorja
6 jajčnih rumenjakov
4 žličke nastrgane limonine lupine
30 ml limoninega soka
270 g moke za kolače
1 pecilni prašek
250 ml limoninega jogurta
6 jajčnih beljakov
250 g svežih ali zamrznjenih borovnic
Priprava
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač za kolač, v velikosti 20 x 10 x 7 cm premažemo z maslom in potresemo z moko.
V večji skledi z električnim mešalnikom kremasto zmešamo maslo. Počasi dodajamo sladkor in mešamo, da dobimo penasto maso. Postopoma dodajamo jajčne rumenjake. Dodamo limonino lupino in sok.
V srednji veliki skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Primešamo masleni mešanici. Dodamo tudi jogurt.
Beljake stepemo v čvrst sneg.
Beljake počasi vmešamo v maso. Na koncu dodamo še borovnice. Maso naložimo v pripravljen pekač. Pečemo 1 uro. Kolač je pečen, ko ostane lesena palčka, s katero prebodemo sredino, suha.
V pekaču ohlajamo pet minut. Zvrnemo na rešetko in ohladimo.