Falafel
Za 6 oseb
Priprava: 60 minut
Sestavine: 400 g čičerike, 750 g mešane zelenjave (lahko zamrznjene), 2 stroka česna, 1 žlica limoninega soka, 2 ščepca mlete kumine, 1 žlička pecilnega praška, 1 rumenjak, 4 žlice drobtin, 3 žlice sesekljanega peteršilja, sol, poper, 4 žlice olja.
Priprava: Čičeriko čez noč namočimo v vodi in naslednji dan odcedimo. Zelenjavo odmrznemo. Česen olupimo in ukašimo skupaj s čičeriko, limoninim sokom, kumino in pecilnim praškom. Dodamo koščke zelenjave, rumenjak, drobtine in peteršilj. Maso pregnetemo, solimo in popramo ter oblikujemo za oreh velike kroglice. Cvremo jih v vročem olju 12–15 minut.
Ste vedeli?
Falafel je tradicionalna jed z Bližnjega vzhoda, za pripravo katere čičerike nikoli ne kuhamo, le namočimo v vodi čez noč. Kroglice navadno postrežejo z olivami, humusom ali sezamovo omako.