Zanimivosti

Narastek za sladkosnede

Revija Ženska
13. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Vam je ostalo pecivo, ki ni več najboljše: kos posušene potice, piškoti, ki so izgubili hrustljavost … Ne vrzite ga stran, z malce domišljije jih lahko predelate v okusne nove sladice.

Dreamstime
Narastek

Sladek narastek

Sestavine za pekač 20 x 20 cm:
500 g ostankov peciva
600 ml mleka
2 večji jajci
100 g rjavega sladkorja (oziroma po okusu)
100 g masla
maslo in sladkor za pekač
po želji suho sadje, kandirano sadje, koški čokolade, oreščki, cimet, klinčki …

Priprava:

Pecivo natrgajte v večjo skledo. Dodajte še vse preostale sestavine, če jih uporabljate (koščke čokolade, suho sadje, oreščke …). Mešanico prelijte z mlekom in jo temeljito premešajte, da se pecivo razpusti (najlažje boste to opravili z rokami). Nato dodajte stepena jajca in sladkor. Dobro premešajte, pokrijte in pustite stati približno 15 minut, da se mešanica prepoji.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pekač namastite z maslom in potresite s sladkorjem.

Maslo stopite. Stopljeno maslo umešajte v mešanico za narastek, jo pretresite v pekač in gladko poravnajte.

Površino potresite z rjavim sladkorjem. Narastek pecite uro in pol. Če preveč porjavi, ga pokrijte z aluminijasto folijo.

Postrezite toplega z vaniljevo kremo ali sladoledom.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.