Zanimivosti

Orada v pergamentu za božansko kosilo

M. O. Ž., Zarja
13. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Oradino meso je belo in kakovostno, pripravite jo lahko na različne načine.

Revija Zarja
Orada v pergamentu

Orada v pergamentu

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 4 stebla stebelne zelene, 4 srednje velika korena, 1 majhna koleraba, 1 žlička začimbne mešanice, sol, poper, 1 bio limona, 4 žličke olja, 800 g (4 kose) filejev orade, 1 šopek svežega timijana ali ½ žličke posušenega timijana, 8 pol pergamentnega papirja.

Priprava: Zeleno očistimo in narežemo na rezine. Korenje postrgamo in z lupilcem za zelenjavo naredimo oblance. Kolerabo olupimo in narežemo na palčke. Vso zelenjavo blanširamo minuto do dve v vreli slani vodi, potem pa precedimo in vodo prestrežemo in prihranimo. Odmerimo 100 ml vrele vode in dodamo začimbno mešanico, v vodo stresemo zelenjavo in dodamo še polovico nastrgane limonine lupine. Popramo. Za vsak file orade zložimo skupaj po dve poli pergamentnega papirja in ga namažemo z oljem. Na papir porazdelimo zelenjavo in nanjo položimo fileje. Potresemo jih s preostalo limonino lupino, timijanom in soljo. Zvijemo v zvitke. Zvitke položimo na dno pekača in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 15–20 minut. Pečene ribe z zelenjavo ponudimo kar na krožniku, s papirjem vred, da si ga vsak sam odvije.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 10, 6. 3. 2019.