Zanimivosti

Orada s krompirjem

M. O. Ž, Zarja
14. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Čeprav se poletje zdi še daleč, si ga lahko prikličemo s slastnima orado, ki jo vsak dan ponujajo tudi v naših ribarnicah in vsaki večji trgovini.

Revija Zarja
Orada s krompirjem

Orada s krompirjem

Za 4 osebe

Priprava: 55 minut

Sestavine: 2 večji očiščeni oradi (po 500 g), par lovorovih listov, 2 žlici olivnega olja, grobo mleta morska sol, črni poper, 2 bio limoni, nekaj svežih vejic rožmarina, 4 čebule, 500 g krompirja, 500 ml čiste zelenjavne juhe, 1 žlička škroba, sol, poper, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja.

Priprava: Oradi splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Z ostrim nožem zarežemo v vrhnji del rib in v odprtine zataknemo nekaj lovorovih listov. Ribi položimo v pekač in pokapljamo z žlico olivnega olja. Solimo, popramo. Limono umijemo, osušimo in narežemo na rezine. Z njimi obložimo ribi. Dodamo še rožmarin in pečemo v pečici, ogreti na 200 do 225 stopinj, 20–25 minut. Čebule olupimo in narežemo na obročke. Popražimo jih na žlici olivnega olja. Krompir olupimo, umijemo in narežemo na rezine. Dodamo jih čebuli in na hitro popražimo. Zalijemo z juho, dodamo nastrgano lupino in sok preostale limone, v pokriti posodi kuhljamo 25 minut, potresemo s škrobom in kuhljamo še minuto. Solimo, popramo, potresemo s peteršiljem. Oradi postrežemo z zelenjavo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 10, 5. 3. 2019.