Zanimivosti

S pečenicami polnjena čebula

V. S., Maja
28. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Pečenice so klasika slovenske kuhinje predvsem v zimskem času.

Dreamstime
Pečenice v čebuli

S pečenicami polnjena čebula

Sestavine za 4 osebe:
6 čebul
oljčno olje
350 g pečenic
1 žlica sesekljanega peteršilja
100 g dan starega kruha
100 g sira (gavda, čedar)
sol, poper

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj. Čebule olupite in prerežite na polovico. Razporedite jih po pekaču, s prerezano stranjo navzgor, pokapajte jih z oljčnim oljem ter rahlo solite in poprajte. Prilijte 60 ml vode, pokrijte s pokrovom ali aluminijasto folijo in pecite od 45 do 50 minut, da se čebula zmehča. Pečeno čebulo odkrijte in pustite, da se malce ohladi.

Medtem kruh narežite na kocke in ga v multipraktiku na grobo zmeljite. Naribajte sir. Iztisnite nadev pečenic iz ovoja ter ga zmešajte s peteršiljem, polovico drobtin in polovico sira.

Čebulam odstranite notranje plasti, tako da dobite približno 1 cm debele skodelice. Sredico čebule z nožem ali v multipraktiku grobo sesekljajte in dodajte k mešanici pečenic. Čebule vrnite v pekač in jih napolnite z nadevom. V pečici jih pecite približno 10 minut.

Medtem preostali sir zmešajte s preostalimi drobtinami ter žlico oljčnega olja. Po 10 minutah peke mešanico enakomerno razporedite po nadevu. Vrnite v pečico in pecite še približno 20 minut, da se vrhovi obarvajo zlato rjavo.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.