Govedina po mongolsko
20 minut + 1 ura mariniranja
Sestavine za 4 osebe:
600 g uležanega govejega mesa (rostbif, stegno …)
8 strokov česna
4 cm svežega ingverja
2 večja pora z zelenjem (oz. več manjših)
1 rdeč čili (po želji)
sezamovo olje
Marinada:
2 žlički škroba
1 žlica sojine omake
1 žlica vode
1 žlica vina
Omaka:
30 ml ostrigove omake
60 ml sojine omake
1/2 žličke belega popra
60 ml belega vina
1 žlička sladkorja (oz. po okusu)
Priprava:
Meso narežite prečno na vlakna na tanke rezine, te pa nato še na grižljaj velike koščke.
Meso stresite v skledo in ga poprašite s škrobom. Dodajte vse sestavine za marinado, premešajte in pustite pokrito na sobni temperaturi približno 1 uro.
Por očistite in diagonalno narežite na približno 2 cm velike koščke. Zmešajte vse sestavine za omako.
Česen in ingver olupite ter na drobno sesekljajte oz. naribajte. Čiliju po želji odstranite semenje in ga narežite na tanke rezine. V globoki ponvi ali voku segrejte sezamovo olje in na njem pri srednji temperaturi podušite česen, ingver in čili. Mešanico odstranite iz posode in prihranite. Posodo obrišite s papirnato brisačo, tako da odstranite morebitne ostanke.
Meso odcedite, marinado prihranite. V voku močno segrejte olje in na njem na hitro (1 minuta) popecite meso.
Naenkrat pecite le manjšo količino mesa pri visoki temperaturi. Ko ste popekli vse meso, na hitro (1 minuta) podušite še por. Nato vrnite v vok meso, mešanico ingverja in česna ter prilijte omako in marinado. Med mešanjem na hitro zavrite in kuhajte približno 2 minuti. Po okusu še dodatno začinite s sojino ali ostrigovo omako.
Majin nasvet:
Meso boste na tanko najlažje narezali, če ga pred rezanjem napol zamrznete (za 30 do 60 minut ga postavite v zamrzovalnik).