Zanimivosti

Medena pita s sirom feta, hruškami in rožmarinom

Mojca Koman, Zeleni raj
2. 12. 2018, 16.01
Deli članek:

Hruške se v jedeh odlično povežejo z medom, kakavom, ingverjem in številnimi močnimi začimbami. Brez težav jih v večini jedi uporabimo namesto jabolk, kjer bodo poskrbele za manj kiselkast in predvsem bolj prefinjen okus.

Krištof Koman
Medena pita

Potrebujemo (za 4 osebe)
1 list (kos) listnatega testa
2 hruški
100–150 g sira feta ali podobnega sira v slanici
rožmarin
2–3 žlice meda
sok 1/2 limone
1–2 žlici sladkorja
po želji sveže mlet poper

Preberite tudi: Poslastica z mletim mesom.

Priprava
Pečico segrejemo na 230 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Kos odtajanega listnatega testa razvaljamo ali razvijemo kos svežega listnatega testa in ga položimo na pekač. Robove testa na vseh stranicah zavihamo navznoter, da dobimo za prst širok rob.

Hruške očistimo in narežemo na tanke krhlje.

Na testo nadrobimo sir feta, nanj razporedimo krhlje hrušk, jih poškropimo z limoninim sokom in potresemo s sladkorjem.

V segreti pečici pečemo približno 20 minut, da testo privlačno porjavi.

Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, pustimo hladiti 5 minut, nato ga prelijemo z medom ter začinimo z rožmarinom in po želji še s poprom.

Ponudimo toplo, narezano na kose, ali hladno kot zanimiv (slan) prigrizek.

Različica: Namesto sira feta uporabimo katerikoli aromatični sir s plemenito plesnijo (rokfor, gorgonzola, stilton, sir z rdečo mažo …) ali spečemo blažjo, slajšo različico s skuto oziroma rikoto.

Koristen nasvet: Listnato testo vedno pečemo pri višji temperaturi, da se maščoba ne izceja iz testa, pač pa omogoča testu, da se lepo razsloji.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 11, 15. 10. 2018.