Zanimivosti

Piščanec namesto Martinove gosi

Revija Maja
9. 11. 2018, 11.01
Deli članek:

Vse je v znamenju martinovega, praznika vina. V soboto ali nedeljo bomo pekli gos ali račko, jo pospremili z mlinci in rdečim zeljem, odlični hrani pa v dobri družbi nazdravili z žlahtno kapljico.Tisti, ki jim prej omenjena perutnina ni ljuba ali pa niso vešči njene priprave, bodo za praznično pojedino pripravili piščanca. Da pa bo na krožniku v drugačni podobi, naj vam pomaga naš recept.

Revija Maja
Piščančji zvitki s slanino

Piščančji zvitki s slanino

Sestavine za 4 osebe:
4 piščančje prsi (po 140 g)
12 rezin kmečke slanine
4 žličke grobozrnate gorčice
1 kg buče hokaido
2 žlici orehovih jedrc
1 žlica masla
sol, poper
1 muškatni orešček
1 pomaranča
2 žlici olja
3 vejice timijana

Ideje za martinovo: okusite lepote vinorodnih pokrajin. 

Priprava:

1. Za vsak kos piščančjih prsi razgrnemo rezino slanine. Meso namažemo z gorčico in položimo na slanino. Zavijemo in učvrstimo z zobotrebcem.

2. Pekač namažemo z maslom. Bučo narežemo in olupimo, odstranimo semena in meso narežemo z lupilnikom za zelenjavo na tanke rezine. Skupaj z grobo sesekljanimi orehi stresemo v pekač. Solimo, popramo, potresemo z nastrganim muškatnim oreščkom. Stisnemo tudi sok iz pomaranče in vmešamo med bučo.

3. Polo papirja za peko namažemo z maslom in položimo v pekač, na buče. Pečemo 10 minut na 175 stopinjah.

4. Medtem kose mesa popečemo v ponvi, na vročem olju (2-3 minute na vsaki strani).

5. Pekač vzamemo iz pečice, odstranimo papir za peko in na posteljico iz buč položimo kose mesa. Mednje položimo timijan in pekač vstavimo v pečico. Pečemo 15 minut, solimo, popramo in takoj postrežemo.

Objavljeno v reviji Maja št. 23, 9. 11. 2018.