Pijača iz jogurta menda izvira iz stare Perzije, kjer so jo imenovali doogh, prav tako pa so jo pred tisočletjem pili pripadniki nomadskih turških plemen. V Turčiji ima status nacionalne pijače, zelo lepo se poda k mesu, pečenemu na žaru.
Preberite tudi: To je odličen recept za limetino torto z avokadom. Kliknite TUKAJ!
Sestavine: 300 ml jogurta, 300 ml hladne vode, ščepec soli, ščepec posušene mete
Priprava: okus ajrana je odvisen od jogurta, ki ga uporabimo. Najbolje je uporabiti tekoči jogurt z več kisline. Lahko uporabimo tudi kislo mleko ali kefir.
Priprava je preprosta: vse sestavine zmešamo in postrežemo v kozarcih, napolnjenih z ledenimi kockami. Okrasimo lahko z listki mete. Pravi ajran mora imeti peno. V turških restavracijah peno ustvarijo s prelivanjem, doma pa to lahko dosežemo tako, da sestavine premešamo bodisi z ročnim stepalom ali pa da napitek pripravimo v mešalniku.