Zanimivosti

Osvežite se z ajranom!

M. H., Zarja
4. 9. 2018, 16.01
Deli članek:

Ajran je verjetno najpreprostejša poletna pijača, ki pa je izjemno priljubljena ne le v Turčiji, temveč tudi v Iranu, Iraku, Armeniji, Azerbajdžanu in sosednjih azijskih državah, pa še v Libanonu in Siriji.

Revija Zarja
Okus ajrana je odvisen od jogurta, ki ga uporabimo.

Pijača iz jogurta menda izvira iz stare Perzije, kjer so jo imenovali doogh, prav tako pa so jo pred tisočletjem pili pripadniki nomadskih turških plemen. V Turčiji ima status nacionalne pijače, zelo lepo se poda k mesu, pečenemu na žaru.

Preberite tudi: To je odličen recept za limetino torto z avokadom. Kliknite TUKAJ!

Sestavine: 300 ml jogurta, 300 ml hladne vode, ščepec soli, ščepec posušene mete

Priprava: okus ajrana je odvisen od jogurta, ki ga uporabimo. Najbolje je uporabiti tekoči jogurt z več kisline. Lahko uporabimo tudi kislo mleko ali kefir.

Priprava je preprosta: vse sestavine zmešamo in postrežemo v kozarcih, napolnjenih z ledenimi kockami. Okrasimo lahko z listki mete. Pravi ajran mora imeti peno. V turških restavracijah peno ustvarijo s prelivanjem, doma pa to lahko dosežemo tako, da sestavine premešamo bodisi z ročnim stepalom ali pa da napitek pripravimo v mešalniku.