Sočni kolač
100 minut
Sestavine za 24 kosov:
200 g mlačnega mleka (1,5 % maščobe)
1 kocka svežega kvasa
400 g moke
100 g zmehčanega masla
80 g sladkorja
1 rumenjak
1 žlička soli
Za nadev:
2 kg sliv
1 žlička cimeta
50 g sladkorja
100 g sesekljanih orehov
Preberite tudi: Rulada s slivovim karpačem. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Mleko segrejemo do mlačnega in vanj nadrobimo kvas ter dodamo malce sladkorja. Počakamo, da se naredi kvasec. Moko, maslo, preostali sladkor, rumenjak in sol stresemo v skledo.
2. K moki prilijemo kvasec in z mešalnikom zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga potresemo z malce moke, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pol ure pustimo vzhajati na toplem.
3. Slive umijemo in jim odstranimo koščice. Testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo v velikosti pekača. Položimo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, testo pa z vilicami večkrat prebodemo. Nanj razporedimo slive.
4. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za nadev zmešamo cimet s sladkorjem in karameliziramo, dodamo orehe in z mešanico prelijemo slive. Pečemo 20 minut.