Zanimivosti

Za prste obliznit': pisana pita

maja
2. 9. 2018, 11.01
Deli članek:

Za vas smo pripravili vrhunski recept za slastno pisano pito, ki bo teknila vsem ljubiteljem zelenjave.

Revija Maja
Zelenjavna pita

Pisana pita

Sestavine za okrogel pekač (premera 28 cm):

Za testo:
200 g moke
100 g hladnega masla
1/2 žličke soli
poper
1 jajce
60 ml mrzle vode
maslo za pekač
fižol za slepo peko

Za nadev:
2 manjši bučki
2 rumena korenčka
2 vijolična korenčka
2 oranžna korenčka
180 g aromatičnega sira
200 g mladega svežega sira
2 jajci
sol, poper, muškatni orešček

Preberite tudi: Tako pripravljene polnjene paprike najbrž še niste jedli. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Maslo narežemo na koščke in ga z moko, jajcem in soljo zgnetemo v testo. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo na hladno.

2. Korenje in bučki umijemo in ostrgamo, potem pa z lupilnikom za zelenjavo narežemo na dolge tanke rezine. Tudi sir narežemo na tanke rezine.

3. Posebej zmešamo mladi sir in razžvrkljani jajci. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom.

4. Pekač namastimo in vanj položimo testo. Z vilicami dno večkrat prebodemo. Na vrh položimo papir za peko in nanj stresemo suh fižol. Pečemo 20 minut na 200 stopinjah. Potem pekač vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo za 20 stopinj.

5. Odstranimo fižol in papir za peko in na testo vlijemo sir z jajci. Nanj razporedimo trakove zelenjave v obliki spirale (začnemo na sredini) in pito postavimo v pečico še za 40 minut.