Šparglji na žaru
Sestavine za 2 osebi:
1 šopek ostrganih špargljev
2 žlički olja
1 žlica kisle smetane
½ limete
20 g nastrganega parmezana
½ žličke čilija v prahu
½ žličke mlete kumine
Priprava:
Šparglje namažemo z oljem in jih za 5 minut postavimo na vročo rešetko. Občasno jih obrnemo, da se enakomerno spečejo. Medtem zmešamo kislo smetano z limetinim sokom, v drugi posodi zmešamo sir in začimbe.
Ko so šparglji pečeni, jih premažemo s kislo smetano in potresemo s sirom.
Preberite tudi: Okusne paradižnikove omake na hitro. Kliknite TUKAJ!
Avokado na žaru
Sestavine za 2 osebi:
1 zrel avokado
1 žlica olivnega olja
1 žlica nastrganega sira
2 žlici domače pikantne omake
Za pikantno omako potrebujemo:
½ skodelice čilija v prahu
½ skodelice mlete čebule
1/8 skodelice mlete kumine
1 žlica mlete rdeče paprike
1 žlica morske soli
1 žlica česna v prahu
Priprava:
Avokado previdno razpolovimo, da lahko lepo izločimo koščico. Obe polovici pokapljamo z olivnim oljem in potresemo s pikantno mešanico začimb. Popečemo na vroči rešetki za dve minuti.
Pečen avokado obrnemo na stran, kjer je lupina, in potresemo s sirom. Lahko pa ga napolnimo s kislo smetano in potresemo s sesekljano mlado čebulo.
Zelenjavno nabodalo z orehovo kremo
Sestavine za 4 osebe:
Za nabodalo:
1 jajčevec
1 bučka
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 gomolj janeža
8 svežih vejic rožmarina (20 cm dolgih)
2 žlici olivnega olja
1 noževa konica čilija v kosmičih
1/2 žličke morske soli
1 žlička sesekljanega svežega rožmarina
Za orehovo kremo:
4 žlic olivnega olja
2 žlici limoninega soka
1žlička naribane limonine lupine
1 nariban strok česna
50g sesekljanih orehovih jedrc
sol, poper
1 glavica treviškega radiča
2 žlici nastrganega parmezana
Priprava:
Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke (2 x 2 cm). Izmenično jo nanizamo na rožmarinove vejice. Iz olivnega olja, sesekljanega rožmarina in čilija zamešamo marinado in z njo premažemo zelenjavo na nabodalu. Nabodalo popečemo na žaru.
Za orehovo kremo zmešamo vse sestavine in kremo namažemo na pečena nabodala. Potresemo s parmezanom in listi radiča.
Majina ideja
Grižljajčki za razkošje v travi
Ni lepšega, kot pogrniti odejo na travi za piknik in na pladenj zložiti dobrote za prigrizek. Že na domačem vrtu ali najbližji zaplati trave si lahko pričaramo svoje malo razkošje ter uživamo v doma pripravljenih mini pitah, svežih jagodah in sadni bovli.
Za pripravo šestih mini pit potrebujemo le 10 minut časa in 35 minut za peko.
Sestavine:
250 g listnatega testa v rolici
1 jajce
75 g vršičkov špargljev
150 g jagod
4 žlice kisle smetane
2 jajci + 1 rumenjak
50 g nastrganega parmezana
sol, poper
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Razgrnemo testo in izrežemo šest krogov, ki jih vstavimo v namaščen pekač za mafine.
2. Z vilicami prebodemo testo, namažemo ga z razžvrkljanim jajcem in pečemo od 12 do 15 minut.
3. Pekač vzamemo iz pečice, testene košarice napolnimo z mešanico kisle smetane, jajc in rumenjaka ter parmezana, solimo, popramo, vstavimo vršičke špargljev in jagode ter pečemo še od 20 do 30 minut.