Zanimivosti

Okusne paradižnikove omake na hitro!

Sonja Grizila
28. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Letos je paradižnik dobro obrodil, zato si ga privoščimo ne le v solati, ampak tudi v številnih omakah, ki jih lahko ponudimo k testeninam, krompirjevim ocvrtkom, k mesu ali pa se jih lotimo kar s kruhom, lahko jih spravimo tudi v kozarce ali zamrznemo. Za štiri.

Pixabay
Paradižnikova omaka je zelo okusna, poleg tega pa jo lahko tudi hitro pripravimo.

Mediteranska

Potrebujemo večjo čebulo, kg zrelega paradižnika, po žlico osmukanega majarona, origana, timijana, bazilike in nekaj žajbljevih listov, malo sladkorja, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na treh žlicah olja. Ko postekleni, dodamo na kocke zrezan paradižnik, malo soli, žličko sladkorja, žličko začimbnega posipa in kakšno brinovo jagodo. Odkrito dušimo, dokler tekočina ne povre, proti koncu dodamo zelišča in dušimo še nekaj minut. Odličen shranek za zimo!

Preberite tudi: To so slastne jedi iz koščkov piščanca in purana! Kliknite TUKAJ!

Paradižnikova s česnom

Potrebujemo kg zrelega paradižnika, 8 strokov česna, žlico sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.

Paradižnik zrežemo na kocke in jih stresemo na 3 žlice razgretega oljčnega olja. Solimo, popramo, dodamo dve žlički sladkorja in odkrito dušimo, dokler tekočina ne povre. Nekaj minut pred koncem dodamo strt česen in peteršilj.

S suhimi jurčki

Potrebujemo večji por, 80 dag paradižnika, 2 žlici zdrobljenih suhih jurčkov, olje in začimbe.

Por zrežemo na obročke in ga prepražimo na treh žlicah olja. Dodamo na kocke zrezan paradižnik in namočene suhe jurčke, sol, poper, žličko začimbnega posipa in malo sladkorja. Dušimo najprej pokrito, čez deset minut pa posodo odkrijemo in dušimo, dokler tekočina ne povre.

Z jajčevci

Potrebujemo 2 čebuli, 2 jajčevca, kilogram paradižnika, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo, prepražimo na olju, ki ga pri tej jedi uporabimo bolj radodarno, vsaj 1 dcl, in ko začne čebula rumeneti, dodamo olupljene in na kocke zrezane jajčevce, dušimo deset minut, nato dodamo še drobno zrezan paradižnik. Solimo, popramo, začinimo z vejicami timijana in majarona in kuhamo na majhnem ognju, dokler večina tekočine ne povre.

Z zeleno

Potrebujemo srednje velik gomolj zelene, kilogram paradižnika, olje in začimbe.

Zeleno olupimo in nastrgamo, prepražimo jo na dveh žlicah olja, nato pa dodamo drobno zrezan paradižnik, žlico sladkorja, sol in poper. Počasi kuhamo, da večina tekočine povre. Na koncu dodamo žlico sesekljane bazilike, pogrevamo še dve minuti in ponudimo.