Zanimivosti

Okusne paradižnikove omake na hitro!

Sonja Grizila
28. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Letos je paradižnik dobro obrodil, zato si ga privoščimo ne le v solati, ampak tudi v številnih omakah, ki jih lahko ponudimo k testeninam, krompirjevim ocvrtkom, k mesu ali pa se jih lotimo kar s kruhom, lahko jih spravimo tudi v kozarce ali zamrznemo. Za štiri.

Pixabay
Paradižnikova omaka je zelo okusna, poleg tega pa jo lahko tudi hitro pripravimo.

Mediteranska

Potrebujemo večjo čebulo, kg zrelega paradižnika, po žlico osmukanega majarona, origana, timijana, bazilike in nekaj žajbljevih listov, malo sladkorja, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na treh žlicah olja. Ko postekleni, dodamo na kocke zrezan paradižnik, malo soli, žličko sladkorja, žličko začimbnega posipa in kakšno brinovo jagodo. Odkrito dušimo, dokler tekočina ne povre, proti koncu dodamo zelišča in dušimo še nekaj minut. Odličen shranek za zimo!

Preberite tudi: To so slastne jedi iz koščkov piščanca in purana! Kliknite TUKAJ!

Paradižnikova s česnom

Potrebujemo kg zrelega paradižnika, 8 strokov česna, žlico sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.

Paradižnik zrežemo na kocke in jih stresemo na 3 žlice razgretega oljčnega olja. Solimo, popramo, dodamo dve žlički sladkorja in odkrito dušimo, dokler tekočina ne povre. Nekaj minut pred koncem dodamo strt česen in peteršilj.

S suhimi jurčki

Potrebujemo večji por, 80 dag paradižnika, 2 žlici zdrobljenih suhih jurčkov, olje in začimbe.

Por zrežemo na obročke in ga prepražimo na treh žlicah olja. Dodamo na kocke zrezan paradižnik in namočene suhe jurčke, sol, poper, žličko začimbnega posipa in malo sladkorja. Dušimo najprej pokrito, čez deset minut pa posodo odkrijemo in dušimo, dokler tekočina ne povre.

Z jajčevci

Potrebujemo 2 čebuli, 2 jajčevca, kilogram paradižnika, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo, prepražimo na olju, ki ga pri tej jedi uporabimo bolj radodarno, vsaj 1 dcl, in ko začne čebula rumeneti, dodamo olupljene in na kocke zrezane jajčevce, dušimo deset minut, nato dodamo še drobno zrezan paradižnik. Solimo, popramo, začinimo z vejicami timijana in majarona in kuhamo na majhnem ognju, dokler večina tekočine ne povre.

Z zeleno

Potrebujemo srednje velik gomolj zelene, kilogram paradižnika, olje in začimbe.

Zeleno olupimo in nastrgamo, prepražimo jo na dveh žlicah olja, nato pa dodamo drobno zrezan paradižnik, žlico sladkorja, sol in poper. Počasi kuhamo, da večina tekočine povre. Na koncu dodamo žlico sesekljane bazilike, pogrevamo še dve minuti in ponudimo.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog