Piščančja stegna z rožmarinom in paradižniki
Za 4 osebe
Priprava: 5 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 1 žlica oljčnega olja * 8 piščančjih stegen brez kože in kosti * 1 vejica rožmarina * 1 rdeča čebula * 3 stroki česna * 2 sardelna fileja * 400 g češnjevih paradižnikov * 1 žlica kaper * 75 ml rdečega vina (po okusu).
Priprava: V teflonski ponvi segrejemo polovico olja in popečemo piščančja stegna, da z vseh strani porjavijo. Sesekljamo iglice rožmarina, polovico jih stresemo v ponev k piščancu in premešamo. Z rožmarinom prekrite kose piščanca preložimo na krožnik. V ponev nalijemo preostanek olja, dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo med mešanjem počasi pražimo, da postekleni (5 minut). Dodamo na tanko narezane stroke česna, sesekljana sardelna fileja in preostanek sesekljanega rožmarina. Pražimo nekaj minut, da iz ponve zadiši. Dodamo na četrtine (ali polovice) narezane paradižnike in kapre ter zalijemo ali z vinom ali pa s 75 ml vode. Počakamo, da tekočina zavre, nato položimo v ponev še piščančje kose. V pokriti ponvi dušimo jed na zmernem ognju 20 minut, da je piščanec mehak. Začinimo po okusu. Postrežemo s solato in hrustljavim svežim kruhom.
Piščančje krače z jajčevcem
Za 2 osebi
Priprava in kuhanje: 60 minut
Sestavine: 3 žlice oljčnega olja * pol žličke mlete polpekoče paprike * sol * 1 jajčevec * 1 rdeča in 1 rumena paprika * 1 čebula * 2 stroka česna * 4 piščančje krače * pol šopka peteršilja * 150 ml polnomastnega jogurta.
Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V skodelici zmešamo 2 žlici olja, mleto papriko in ščepec soli. Jajčevec prerežemo in narežemo na kocke. Papriki očistimo in narežemo na koščke. Koščke jajčevca zložimo v pekač (dolg 25 cm), premažemo jih z začinjenim oljem. Čebulo razrežemo na četrtine, te pa na krhlje. Skupaj s česnom in papriko jo dodamo jajčevcu v pekaču. Piščančje krače namažemo z oljem in soljo. Položimo jih na zelenjavo v pekaču. Postavimo v vročo pečico na srednjo rešetko in pečemo 45 minut. Pečene krače z zelenjavo potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo z jogurtom.
Puranovi trakci v voku
Za 4 osebe
Priprava in kuhanje: 45 minut
Sestavine: 300 g puranjega prsnega fileja (ali zrezkov iz stegna brez kože in kosti) * 1 ozka, podolgovata rdeča paprika (lahko tudi feferon) * 1 strok česna * 20 g ingverja * 2 žlici sojine omake * 200 g korenja * 4 mlade čebule * 400 g blitve * 5 žličk olja * 1 žlička jedilnega škroba * 1 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 1 žlica naribane limonine lupine (bio) * sol.
Priprava: Puranje zrezke narežemo na 1 cm široke trakce. Papriko podolžno prerežemo, očistimo jo semen in notranjih kožic ter narežemo na tanke trakce. Ingver na tanko olupimo, sesekljamo in pomešamo s sesekljanim česnom in narezano papriko. Polovico mešanice in sojino omako dodamo narezanim trakcem mesa in premešamo. Korenje olupimo in narežemo na 5 cm dolge tanke pramene. Mlado čebulo očistimo, svetlo zelene in bele dele narežemo na poševne kolobarje. Blitvo očistimo, liste narežemo na 1 cm široke trakce, stebla na pol centimetra široke rezine. V ponvi za vok segrejemo 2 žlički olja. Dodamo meso in ga med mešanjem zlato rjavo popečemo. Vzamemo ga iz ponve. Ponev obrišemo s papirnato brisačo. V njej segrejemo preostanek olja in dodamo korenje, mlado čebulo, narezana stebla blitve in preostanek ingverjeve mešanice. Pražimo in mešamo. Dodamo narezane liste blitve in popečeno meso in pražimo še 2 minuti. V skodelici gladko razmešamo jedilni škrob in juho. Dodamo limonino lupinico ter zlijemo k sestavinam v ponvi. Pustimo, da omaka prevre, po okusu jed še začinimo. Postrežemo z rižem ali kruhom.
Nasvet: V ponvi lahko skupaj z mesom pražimo tudi drugo sezonsko zelenjavo, narezano na primerno tanke trakce, na primer pisano papriko, stročji fižol, bučke, cvetačo …
Cezarjeva solata s piščancem
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Sestavine: 4 kosi belega kruha s hrustljavo skorjo * 3 žlice oljčnega olja * 2 kosa piščančjih prsi brez kože in kosti * 1 glava krhke zelene solate; * za solatni preliv: 1 strok česna * 2 sardelna fileja v olju * sveže nariban parmezan * 5 žlic majoneze * 1 žlica belega vinskega kisa.
Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kruh natrgamo ali narežemo na koščke, porazdelimo na pekač in pokapljamo z 2 žlicama oljčnega olja. Olje naj se vpije v kruh. Po želji kruhove koščke še rahlo osolimo. V pečici jih pečemo od 8 do 10 minut, vmes jih premešamo, da enakomerno zlato porjavijo. Piščančje prsne kose namažemo s preostankom olja. Na štedilniku segrejemo ponev, da je vroča, vendar se ne kadi. V ponev položimo piščanca (če je ponev primerno vroča, bo zacvrčalo) in pečemo 4 minute. Kose obrnemo in pečemo še 4 minute z druge strani. Preverimo, ali je meso prepečeno: ko ga prebodemo s konico noža, ne sme izteči sok in meso ne sme biti v sredini rožnato. Olupimo česnov strok in ga stremo. Sardelna fileja zmečkamo z vilicami. Nastrgamo pest parmezana. Pomešamo strti česen, strta fileja, naribani parmezan, majonezo in kanec kisa, da dobimo pikanten solatni preliv, gost približno kot jogurt. Če je pregost, ga razredčimo z malo navadnega jogurta. Preliv po okusu še dodatno začinimo. Očiščene, umite in dobro odcejene solatne liste natrgamo na koščke, z njimi obložimo široko plitvo skledo. Piščanca kar z roko natrgamo na grižljaje. Polovico piščančjih koščkov naložimo na solato v skledi, dodamo polovico opečenih kruhovih koščkov, nato pa prelijemo s skoraj vsem solatnim prelivom. Sestavine rahlo premešamo s prsti. Na vrh naložimo preostanek piščančjih kosov in kruhovih koščkov, prelijemo s preostankom preliva in potresemo s parmezanom, nastrganim (z lupilcem za krompir) na lističe. Takoj postrežemo.
Puranji zrezki po italijansko
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhaje: 10 minut
Sestavine: naribana lupinica 2 limon (bio) in sok 1,5 limone * 3 žlice oljčnega olja * 3 stroki česna * 2 žlici sesekljanega svežega origana (ali 1 žlička posušenega) * 4 puranji zrezki * 250 g češnjevih paradižnikov; * za pire: 750 g zamrznjenega boba (ali sveže izluščenega fižola v zrnju).
Preberite tudi: Za prste obliznit': zloženka z jajčevci. Kliknite TUKAJ!
Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V kozici pristavimo vodo, da zavre. Na krožniku zmešamo večji del naribane limonine lupinice, limonin sok, oljčno olje, olupljene in strte česnove stroke, sol in poper. Dve tretjini mešanice odvzamemo in prihranimo, preostali mešanici na krožniku dodamo origano. Puranje zrezke povaljamo v mešanici na krožniku najprej z ene, nato še z druge strani. Segrejemo teflonsko ponev, v njej pečemo zrezke od 1 do 2 minuti z vsake strani, da porjavijo. Preložimo jih na pekač, obložimo jih s paradižniki (nekatere prerežemo, druge pustimo cele). Pekač postavimo za 4 do 8 minut v vročo pečico – čas pečenja je odvisen od debeline zrezkov. Zrezki naj bodo prepečeni, a še sočni. V osoljeni vreli vodi skuhamo zamrznjeni bob (ali sveži fižol). Zajemalko tekočine od kuhanja zlijemo v sekljalnik. Nato odcedimo bob in ga damo v sekljalnik skupaj s prihranjeno limonovo in origanovo marinado. Sesekljamo in zmeljemo v pire. Na krožnike razdelimo pire, na vrh položimo pečeni zrezek in ga potresemo z limonino lupinico. Obložimo s popečenimi paradižniki in postrežemo.
Nasvet: Namesto s pirejem iz boba ali fižola lahko k zrezkom postrežemo tudi z običajnim krompirjevim pirejem.
Sočne piščančje perutničke
Za 4 osebe
Priprava: čez noč
Kuhanje: od 30 do 60 minut
Sestavine: 800 g piščančjih perutnic * 6 žlic sojine omake * 150 ml sladke pijače kola *2 stroka česna * 2 žlici oljčnega olja.
Priprava: Piščančje peruti damo v široko skledo. Prelijemo jih s sojino omako in sladko pijačo kola, dodamo tudi strta česnova stroka. Dobro premešamo, da so peruti povsod prekrite z marinado. Posodo pokrijemo in postavimo čez noč v hladilnik. Ko želimo pripraviti jed, segrejemo v široki ponvi olje. Piščančje peruti vzamemo iz marinade, marinado pa prihranimo za pozneje. Peruti popečemo v enem sloju na vročem olju. Če ponev ni dovolj velika, jih pečemo v dveh ali več porcijah. Z vsake strani jih pečemo od 3 do 4 minute, da se rahlo obarvajo. Če smo pekli peruti v več porcijah, jih preložimo v ponev in zalijemo s prihranjeno marinado in 1 dl vode. Kuhamo jih na srednje močnem ognju od 10 do 15 minut, vmes jih obračamo. Ko so peruti prepečene, omaka pa je gosta in lepljivo sočna, lahko postrežemo z jedjo. Peruti ponudimo vroče.
Piščančji golaž s suhimi slivami
Za 4 do 6 oseb
Priprava: 20 minut
Kuhanje: od 30 do 60 minut
Sestavine: 8 piščančjih stegen brez kože * ščepec žafrana * 4 žlice oljčnega olja * 3 rdeče čebule * 1,5 žlice sladke mlete paprike * 20 izkoščičenih suhih sliv * sol * poper.
Priprava: V kozici pristavimo liter vode, piščančja stegna in žafran. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo piščanca od 10 do 15 minut. Odcedimo ga, vodo od kuhanja pa prihranimo. V široki kozici z debelim dnom segrejemo olje in počasi pražimo na tanko narezano čebulo, da se zelo zmehča (10 minut). Potresemo z mleto sladko papriko, premešamo in pražimo 2 minuti. Dodamo prevreta piščančja stegna, vse skupaj pa zalijemo s 7 dl tekočine od kuhanja. Dodamo slive, solimo in popramo. Jed kuhamo 20 minut oziroma toliko, da je meso mehko. Če je omaka preveč redka, vzamemo meso iz kozice, omako pa kuhamo na močnejšem ognju, da povre in se zgosti. Piščančji golaž ponudimo z dušenim rižem.