Zanimivosti

Ledena osvežitev z jagodami

M.S., Dom2
26. 8. 2018, 16.01
Deli članek:

Kdo od sladokuscev ne klone pred jagodami, slastnimi sadeži, ki rastejo poleti tudi na naših gredicah?

Dom2
Jagodni sorbet

Privlačna barva, ravno prav čvrsta struktura in nebeško sladek okus jih povzdigujejo v kraljice vročih dni, brez katerih ni marsikatere sladice.

Jagodni sorbet

Sestavine za 4 osebe:
600 g jagod
1 bio limona
1 vaniljin strok
300 ml sladkorja
300 ml vode
meta

Priprava:

1. Najprej, najbolje prejšnji dan, pripravimo sladkorni sirup, in sicer tako, da zavremo sladkor v enakem delu vode in mešamo. Ko se sladkor povsem stopi, ga natočimo v steklenico.

2. Jagode očistimo in ukašimo skupaj s sredico vaniljevega stroka, ohlajenim sladkornim sirupom in limoninim sokom. Dodamo nekaj metinih lističev.

3. Po želji jagodno kašo precedimo, potem pa jo vlijemo v strojček za sladoled ali pa naložimo v model in čez noč zamrznemo.

Preberite tudi: Marelične kocke. Kliknite TUKAJ!

Kavna zmrzlina z jagodami

Sestavine za 6 oseb:

150 g temne čokolade
75 ml kave (espresso)
2 žlici kavnega likerja
75 g sladkorja
250 ml sladke smetane
75 g mandljevih piškotov (cantuccini)
500 g jagod
3 žlice sladkorja v prahu
nekaj metinih lističev

Priprava:

1. Čokolado stopimo nad parno kopeljo. Dodamo kavo, liker in sladkor. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se zmes ohladi.

2. Sladko smetano stepemo, piškote stresemo v vrečko in jih zdrobimo v drobtine. 

3. Najprej v sladko smetano vmešamo čokoladno maso, potem še piškotne drobtine. Maso naložimo v manjši pekač, ki smo ga obložili s prozorno folijo, ali pa v šest skodelic (s prostornino 150 ml). Za pet ur postavimo v zamrzovalnik.

4. Jagode očistimo, narežemo na rezine, jih položimo na krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu in sesekljano meto.

5. Zmrzlino zvrnemo iz modelov in postrežemo z jagodami.

Dom2
Kavna zmrzlina z jagodami

Jogurtova strnjenka z jagodnim karpačem

Sestavine za 4 osebe:

5 lističev želatine
4 bio limete
125 g sladkorja
500 g smetanovega jogurta
150 g sladke smetane
500 g jagod
50 g sladkorja v prahu
1 strok vanilje
4 žitne ploščice z okusom jagode

Priprava:

1. Želatino namočimo v hladni vodi. Limetam nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Oboje zmešamo s sladkorjem in s 125 ml vode zavremo. Dodamo ožeto želatino.

2. Jogurt v skodelici premešamo in mu dodamo rahlo ohlajen limetin sladkorni sirup. Dodamo še stepeno smetano. Za dve uri postavimo v hladilnik.  

3. Jagode umijemo in narežemo na rezine. En del prihranimo in ga ukašimo skupaj s sredico vaniljevega stroka in sladkorjem v prahu. Zavremo.  

4. Jagode razdelimo na krožnike, dodamo jogurtovo strnjenko in potresemo z nadrobljeno žitno ploščico. Pokapljamo z jagodno kašo. 

Dom2
Jogurtova krema z jagodnim karpačom