Privlačna barva, ravno prav čvrsta struktura in nebeško sladek okus jih povzdigujejo v kraljice vročih dni, brez katerih ni marsikatere sladice.
Jagodni sorbet
Sestavine za 4 osebe:
600 g jagod
1 bio limona
1 vaniljin strok
300 ml sladkorja
300 ml vode
meta
Priprava:
1. Najprej, najbolje prejšnji dan, pripravimo sladkorni sirup, in sicer tako, da zavremo sladkor v enakem delu vode in mešamo. Ko se sladkor povsem stopi, ga natočimo v steklenico.
2. Jagode očistimo in ukašimo skupaj s sredico vaniljevega stroka, ohlajenim sladkornim sirupom in limoninim sokom. Dodamo nekaj metinih lističev.
3. Po želji jagodno kašo precedimo, potem pa jo vlijemo v strojček za sladoled ali pa naložimo v model in čez noč zamrznemo.
Preberite tudi: Marelične kocke. Kliknite TUKAJ!
Kavna zmrzlina z jagodami
Sestavine za 6 oseb:
150 g temne čokolade
75 ml kave (espresso)
2 žlici kavnega likerja
75 g sladkorja
250 ml sladke smetane
75 g mandljevih piškotov (cantuccini)
500 g jagod
3 žlice sladkorja v prahu
nekaj metinih lističev
Priprava:
1. Čokolado stopimo nad parno kopeljo. Dodamo kavo, liker in sladkor. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se zmes ohladi.
2. Sladko smetano stepemo, piškote stresemo v vrečko in jih zdrobimo v drobtine.
3. Najprej v sladko smetano vmešamo čokoladno maso, potem še piškotne drobtine. Maso naložimo v manjši pekač, ki smo ga obložili s prozorno folijo, ali pa v šest skodelic (s prostornino 150 ml). Za pet ur postavimo v zamrzovalnik.
4. Jagode očistimo, narežemo na rezine, jih položimo na krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu in sesekljano meto.
5. Zmrzlino zvrnemo iz modelov in postrežemo z jagodami.
Jogurtova strnjenka z jagodnim karpačem
Sestavine za 4 osebe:
5 lističev želatine
4 bio limete
125 g sladkorja
500 g smetanovega jogurta
150 g sladke smetane
500 g jagod
50 g sladkorja v prahu
1 strok vanilje
4 žitne ploščice z okusom jagode
Priprava:
1. Želatino namočimo v hladni vodi. Limetam nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Oboje zmešamo s sladkorjem in s 125 ml vode zavremo. Dodamo ožeto želatino.
2. Jogurt v skodelici premešamo in mu dodamo rahlo ohlajen limetin sladkorni sirup. Dodamo še stepeno smetano. Za dve uri postavimo v hladilnik.
3. Jagode umijemo in narežemo na rezine. En del prihranimo in ga ukašimo skupaj s sredico vaniljevega stroka in sladkorjem v prahu. Zavremo.
4. Jagode razdelimo na krožnike, dodamo jogurtovo strnjenko in potresemo z nadrobljeno žitno ploščico. Pokapljamo z jagodno kašo.