Zanimivosti

Kako doma narediti rastlinske napitke?

Helena Primic, Bodi zdrava
25. 8. 2018, 16.01
Deli članek:

Ko boste ugotovili, kako zelo preprosta je izdelava rastlinskih napitkov tudi brez posebne naprave za izdelavo rastlinskih napitkov, se vam bodo tisti trgovinski zdeli še dražji.

Thinkstock Photos
Okus rastlinskega »mleka« lahko izboljšate tako z naravnimi sladili (na primer med in javorjev sirup) kot z različnimi začimbami.

Še posebno ko gre za mandljev napitek, ki lahko doseže tudi dvakratno ceno riževega napitka oziroma »mleka«, kot mu pravimo pregovorno.

Sami določate gostoto in okus 

Največja prednost domače izdelave rastlinskih napitkov je, da lahko sami določate tako njegovo gostoto kot okus. Če se vam zdi napitek pregost, mu dodajte nekoliko več prekuhane vode, če vas pri kupljenih rastlinskih napitkih motijo usedline, pa za domačo pripravo napitka namesto kosmičev uporabite raje žita v zrnju. 

Okus rastlinskega »mleka« lahko izboljšate tako z naravnimi sladili (na primer med in javorjev sirup) kot z različnimi začimbami – sol, vanilja in vaniljev sladkor, cimet, kardamom, kakav in druge. Poseben okus bo rastlinskemu napitku dodalo tudi praženje – pred pripravo rastlinskega napitka lahko prepražite ne le oreščke, temveč tudi nekatera žita, kot na primer amarant.

Preberite tudi: Osvežite se s kokosovo vodo z ananasom! Kliknite TUKAJ!

Postopek priprave 

Če želite na primer pripraviti ovseni napitek, ki ga tisti, ki ne prenašajo kravjega mleka, najpogosteje uporabljajo kot nadomestek, potrebujete le drobno mlete ovsene kosmiče ali ovsen riž (da bo mleko manj »pocasto«), vodo in dodatke po želji: vaniljev strok ali vaniljo v prahu, javorjev sirup, cimet in ščepec soli.

Ovseni riž prelijete s hladno vodo, da je voda kar nekaj centimetrov nad rižem, in ga pustite namočenega od osem do petnajst ur. Če kakšen košček priplava na površje, ga zavržete. Nato v razmerju med rižem in vodo 1 : 4 prekuhate vodo in pustite, da se nekoliko ohladi, ji dodate odcejen ovseni riž in preostale dodatke za boljši okus. Vse skupaj dobro zmeljete z mešalnikom in ovseno mleko precedite skozi fino cedilo ali zares čisto gazo. Mleko prelijete v steklenico in pospravite v hladilnik, kjer ga lahko hranite do tri dni.

Postopek je zelo podoben tudi pri drugih rastlinskih napitkih iz žit, medtem ko je pri rastlinskih napitkih iz oreščkov postopek lahko še lažji in krajši. Oreščke namreč v močnem mešalniku le dobro zmeljete, dodate prekuhano vodo in zares dobro premešate ter nato mleko precedite. Če boste pripravljali mandljevo mleko, je treba mandlje prej namakati (od 8 do 12 ur) ali jih nekoliko popeči v pečici (približno sedem minut na 180 stopinjah Celzija).

Thinkstock Photos
Če boste pripravljali mandljevo mleko, je treba mandlje prej namakati.

Iz brazilskih oreščkov najbolj podoben kravjemu mleku

Rastlinski napitek iz brazilskih oreščkov je po teksturi še najbolj podoben kravjemu mleku, saj ima zelo kremasto strukturo. Zaradi edinstvenega kremastega okusa je med uživalci rastlinskih napitkov zelo priljubljen. Tudi zato, ker brazilskih oreščkov pred pripravo napitka ni treba namakati, tako da je priprava zares preprosta in hitra. Napitku lahko dodate četrt žličke vaniljevega ekstrakta, dve žlici surovega medu ali javorjevega sirupa in ščepec morske soli. Lahko ga obogatite tudi s kardamomom in kakavom ali pa z malo nastrgane pomarančne lupinice. Vanj se odlično poda tudi jagodičevje.