Zanimivosti

Okusi Italije: pica s krompirjem in šunko

M. S., Maja
24. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Tudi tisti, ki se še niso potepali po Italiji, vedo, da se pri sosedih veliko in dobro jé. Njihovi obedi so pravi družinski obredi, ko jedi na mizi kar ni videti konca. Testenine pripravljajo na sto in en način, potem je tu še svetovno znana pica.

Galbani
Konec 19. stoletja so italijanski izseljenci s pico »okužili« tudi druge prebivalce ameriške celine.

Pica s krompirjem in šunko

Sestavine za 4 osebe:

150 g mocarele
200 g kuhane šunke
4 krompirji
rožmarin
sol, poper

Za testo:

500 g moke
250 ml mlačne vode
1 zavoj suhega ali ½ kocke svežega kvasa
1 žlica soli
3 žlice olivnega olja

Preberite tudi: Osvežite se s kokosovo vodo z ananasom. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Za testo presejemo moko in vse sestavine zmešamo. Če imamo sveži kvas, ga najprej z nekaj mlačne vode postavimo v lončku na toplo, da naraste.

2. Testo gnetemo vsaj 10 minut in po potrebi dodamo vodo ali moko. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in odložimo na toplo za dve uri, da vzhaja. Potem testo še enkrat pregnetemo, razvaljamo in obložimo.

3. Za nadev krompir olupimo in narežemo na rezine debeline pol centimetra. Skuhamo ga v rahlo osoljeni vodi.

4. Mocarelo naribamo, potresemo po testu, položimo rezine krompirja in pečemo 15 minut na 250 stopinjah.

5. Pečeno pico obložimo z rezinami šunke in takoj ponudimo.

Ste vedeli?

Konec 19. stoletja so italijanski izseljenci s pico »okužili« tudi druge prebivalce ameriške celine. Po drugi svetovni vojni pa je svoje mesto našla tudi na krožnikih drugih evropskih držav. Danes je pica poleg testenin, predvsem špagetov, najbolj priljubljena italijanska jed.