Zanimivosti

Italijanske dobrote: peresniki po sorentinsko

M. S., Maja
23. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Preselimo košček Italije v domačo kuhinjo, povabimo prijatelje in jih pogostimo, kot to počnejo naši sosedi.

Galbani
Sorentinska omaka je specialiteta južnoitalijanskega obmorskega mesta Sorrenta v neposredni bližini Neaplja.

Peresniki po sorentinsko

Sestavine za 4 osebe:
2 stroka česna
2 žlici olivnega olja
2 žlici nastrganega parmezana
300 g mocarele v kosu
600 g zrelih paradižnikov
350 g peresnikov
sol, poper
bazilika, origano

Preberite tudi: Marelični kolač za sladkosnede. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Paradižnik za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo in potem takoj v ledeno vodo, da ga lažje olupimo. Narežemo ga na koščke.

2. Česen olupimo in sesekljamo. Popražimo ga na olju, ki smo ga segreli v ponvi.

3. Koščke paradižnika solimo in popramo, potresemo s sesekljano svežo baziliko in origanom ter stresemo v ponev.

4. Med stalnim mešanjem omako kuhamo 15 minut, vmes pa pristavimo lonec vode za testenine. Vodo solimo, in ko zavre, vanjo stresemo testenine.

5. Mocarelo narežemo na rezine. Kuhane testenine odcedimo in jih stresemo v rahlo namaščen pekač.

6. Obložimo z mocarelo, prelijemo s paradižnikovo omako in potresemo s parmezanom.

7. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 10 minut.

Ste vedeli?

Sorentinska omaka je specialiteta južnoitalijanskega obmorskega mesta Sorrenta v neposredni bližini Neaplja. Najboljša je, ko jo pripravimo iz domačega paradižnika.