Zanimivosti

Ta posladek z marelicami vas bo zagotovo navdušil!

M. S., Maja
18. 8. 2018, 16.01
Deli članek:

Marelice so še eno poletno sadje, ki ga imamo radi v sladicah. Idej zanje ni nikoli preveč in zagotovo vam bo naš posladek tako všeč, da ga boste pripravili tudi sami.

Revija Maja
Marelični kompot s čokoladno kremo

Majin nasvet

Marelice se v sladicah izvrstno ujemajo s skuto, kislo in sladko smetano, lahko jim dodamo kakšno drugo sadje, kakor so češnje, maline in borovnice, posušene brusnice, ali pa mandlje.

Preberite tudi: Naj bo zajtrk med počitnicami nekaj posebnega! Kliknite TUKAJ!

Marelični kompot s čokoladno kremo

50 minut + 1 ura za ohlajanje

Sestavine za 4 do 6 oseb:
6 zrelih marelic
200 ml mareličnega soka
75 g želirnega sladkorja (3:1)
1 žlička posušenih cvetov sivke
½ limone

Za kremo:
250 ml kokosovega mleka
20 g škroba
75 g sladkorja
200 g temne čokolade (70 % kakava)
150 g + 75 g sladke smetane
30 g masla
2 žlički vaniljinega sladkorja

Za posip:
100 g moke
1-2 žlički posušenih cvetov sivke
2 žlici sladkorja v prahu
30 g hladnega masla

Priprava:

1. Marelice razpolovimo, odstranimo koščice in narežemo na koščke. Marelični sok, želirni sladkor, cvetove sivke in limonin sok segrevamo 4 minute. Dodamo koščke marelic in še vročo mešanico vlijemo v visoke kozarce. Počakamo, da se vsebina ohladi.

2. Kokosovo mleko do gladkega zmešamo s sladkorjem in škrobom ter toliko časa segrevamo in mešamo, da dobimo pudingu podobno zmes. Polovico čokolade na drobno zrežemo, vmešamo v vročo kremo, da se čokolada stopi. Postavimo na hladno.

3. 150 g smetane stepemo in vmešamo v hladno kremo. Zmes napolnimo v dresirno vrečko.

4. Za omako segrejemo preostalo smetano, maslo in vaniljin sladkor. Dodamo sesekljano preostalo čokolado in mešamo, da se vse poveže.

5. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Moko, sivkine cvetove, sladkor v prahu stresemo v sekljalnik in z maslom zgnetemo v drobljivo testo. Stresemo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo od 6 do 8 minut.

6. Čokoladno kremo nabrizgamo v kozarce, prelijemo z omako in potresemo z drobljencem.