Zanimivosti

Kulinarično razvajanje z okusi Mediterana

M. S., Bodi zdrava
19. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

V vročih dneh so zato na krožnikih lahke jedi z veliko zelenjave, pa seveda ribe in morski sadeži. Naj vam teknejo!

Revija Bodi zdrava
Poletna solata z lubenico

Orada z zeliščnim maslom

Sestavine za 4 osebe:
75 g mandljev v lističih
125 g zeliščnega masla
1 bio limona
4 orade (po 350 g)
1 francoska štruca
peteršilj
olivno olje

Priprava:

Mandljeve lističe popražimo v ponvi brez maščobe.

Zeliščno maslo (60 g) narežemo na rezine. Limono operemo, dobro osušimo in narežemo na rezine.

Orade prav tako splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in z nožem na obeh straneh večkrat zarežemo. V zareze zatlačimo rezine limone, mandlje in maslo.

Žar namažemo z oljem in orade pečemo približno 15 minut. S preostalim maslom premažemo ribe ob koncu peke. Okrasimo s peteršiljem in ponudimo s francosko štruco.

Revija Bodi zdrava
Orada z zeliščnim maslom

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z voditeljico Rosvito Pesek. Kliknite TUKAJ!

Mediteranska zelenjavna pita

Sestavine za 8 kosov:

Za testo:
500 g moke
250 g masla
2 jajci
50 g nastrganega parmezana
1 žlica sesekljanega svežega timijana

Za nadev:
2 čebuli
1 strok česna
1 bučka
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 jajčevec
3 žlice olivnega olja
sol
poper
4 jajca
200 ml smetane za kuhanje
muškatni orešček

Priprava:

Za testo zgnetemo vse sestavine z dvema žlicama hladne vode v gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in za pol ure postavimo na hladno.

Pečico segrejemo na 170 stopinj in testo razvaljamo v velikost pekača, 4 mm na tanko.

Testo položimo v namaščen pekač, sega naj tudi do roba pekača. Dno večkrat prebodemo z vilicami in še za pol ure postavimo na hladno.

Za nadev čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Bučko, papriki in jajčevec narežemo na koščke.

V ponvi na vročem olju popražimo česen in čebulo, dodamo zelenjavo in pražimo 5 minut. Solimo, popramo. Stresemo v pekač.

Jajca razžvrkljamo, dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček. Vlijemo po zelenjavi v pekaču.

Pito pečemo približno pol ure. Narežemo jo, ko se ohladi. 

Revija Bodi zdrava
Mediteranska zelenjavna pita

Polnjene bučke

Sestavine za 4 osebe:
700 g bučk (dve večji bučki)
1 čebula
50 g suhih fig
250 g govejega mletega mesa
sol
poper
1 žlička cimeta
1 noževa konica mlete kumine
250 ml smetane za kuhanje
2 žlički karija v prahu
1 žlička sladkorja
½ šopka peteršilja

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučki splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in po dolgem razpolovimo. Notranjost izdolbemo z žličko in na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Fige narežemo na trakove.
Mletemu mesu dodamo sredico bučk, čebulo, fige, sol, poper, cimet in kumino. Dobro pregnetemo in s tem napolnimo polovičke bučk. Položimo jih v pekač.

Smetani dodamo kari, sol in sladkor, dobro premešamo in vlijemo na dno pekača. Pečemo pol ure.

Pečene bučke potresemo z osmukanim peteršiljem. Ponudimo s kuskusom, bulgurjem ali rižem.

Revija Bodi zdrava
Polnjene bučke

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z voditeljico Rosvito Pesek. Kliknite TUKAJ!

Poletna solata z lubenico

Sestavine za 3 osebe:
1,6 kg lubenice
250 g kumar
40 g sira feta
3 žlice olivnega olja
mešana sveža mediteranska zelišča
sol
poper
1/3 šopka kreše

Priprava:

Lubenico narežemo na koščke ali izdolbemo kroglice. Semena zavržemo.

Kumare z olupkom vred narežemo na rezine. Feto nadrobimo na koščke.

Sveža zelišča osmukamo in sesekljamo. Zmešamo jih z oljem, solimo, popramo.

Lubenico, kumare in feto stresemo v skledo, dodamo zelišča z oljem in dobro premešamo. Potresemo s krešo.

Zanimivosti

zenska s hranilnikom
Zanimivosti

Ti ugodni izdelki so si prislužili znak “ODLIČNA KAKOVOST”

položaj otroka, vaja, joga
Jutranja telovadba

Ko vstanemo, najprej temeljito razgibajmo zaspane ude

potos, zalivanje, sobna rastlina
Zelena oaza

Sobne rastline za vse, ki jim vrtnarjenje ne gre najbolje od rok

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar