Zanimivosti

Kulinarično razvajanje z okusi Mediterana

M. S., Bodi zdrava
19. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

V vročih dneh so zato na krožnikih lahke jedi z veliko zelenjave, pa seveda ribe in morski sadeži. Naj vam teknejo!

Revija Bodi zdrava
Poletna solata z lubenico

Orada z zeliščnim maslom

Sestavine za 4 osebe:
75 g mandljev v lističih
125 g zeliščnega masla
1 bio limona
4 orade (po 350 g)
1 francoska štruca
peteršilj
olivno olje

Priprava:

Mandljeve lističe popražimo v ponvi brez maščobe.

Zeliščno maslo (60 g) narežemo na rezine. Limono operemo, dobro osušimo in narežemo na rezine.

Orade prav tako splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in z nožem na obeh straneh večkrat zarežemo. V zareze zatlačimo rezine limone, mandlje in maslo.

Žar namažemo z oljem in orade pečemo približno 15 minut. S preostalim maslom premažemo ribe ob koncu peke. Okrasimo s peteršiljem in ponudimo s francosko štruco.

Revija Bodi zdrava
Orada z zeliščnim maslom

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z voditeljico Rosvito Pesek. Kliknite TUKAJ!

Mediteranska zelenjavna pita

Sestavine za 8 kosov:

Za testo:
500 g moke
250 g masla
2 jajci
50 g nastrganega parmezana
1 žlica sesekljanega svežega timijana

Za nadev:
2 čebuli
1 strok česna
1 bučka
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 jajčevec
3 žlice olivnega olja
sol
poper
4 jajca
200 ml smetane za kuhanje
muškatni orešček

Priprava:

Za testo zgnetemo vse sestavine z dvema žlicama hladne vode v gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in za pol ure postavimo na hladno.

Pečico segrejemo na 170 stopinj in testo razvaljamo v velikost pekača, 4 mm na tanko.

Testo položimo v namaščen pekač, sega naj tudi do roba pekača. Dno večkrat prebodemo z vilicami in še za pol ure postavimo na hladno.

Za nadev čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Bučko, papriki in jajčevec narežemo na koščke.

V ponvi na vročem olju popražimo česen in čebulo, dodamo zelenjavo in pražimo 5 minut. Solimo, popramo. Stresemo v pekač.

Jajca razžvrkljamo, dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček. Vlijemo po zelenjavi v pekaču.

Pito pečemo približno pol ure. Narežemo jo, ko se ohladi. 

Revija Bodi zdrava
Mediteranska zelenjavna pita

Polnjene bučke

Sestavine za 4 osebe:
700 g bučk (dve večji bučki)
1 čebula
50 g suhih fig
250 g govejega mletega mesa
sol
poper
1 žlička cimeta
1 noževa konica mlete kumine
250 ml smetane za kuhanje
2 žlički karija v prahu
1 žlička sladkorja
½ šopka peteršilja

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučki splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in po dolgem razpolovimo. Notranjost izdolbemo z žličko in na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Fige narežemo na trakove.
Mletemu mesu dodamo sredico bučk, čebulo, fige, sol, poper, cimet in kumino. Dobro pregnetemo in s tem napolnimo polovičke bučk. Položimo jih v pekač.

Smetani dodamo kari, sol in sladkor, dobro premešamo in vlijemo na dno pekača. Pečemo pol ure.

Pečene bučke potresemo z osmukanim peteršiljem. Ponudimo s kuskusom, bulgurjem ali rižem.

Revija Bodi zdrava
Polnjene bučke

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z voditeljico Rosvito Pesek. Kliknite TUKAJ!

Poletna solata z lubenico

Sestavine za 3 osebe:
1,6 kg lubenice
250 g kumar
40 g sira feta
3 žlice olivnega olja
mešana sveža mediteranska zelišča
sol
poper
1/3 šopka kreše

Priprava:

Lubenico narežemo na koščke ali izdolbemo kroglice. Semena zavržemo.

Kumare z olupkom vred narežemo na rezine. Feto nadrobimo na koščke.

Sveža zelišča osmukamo in sesekljamo. Zmešamo jih z oljem, solimo, popramo.

Lubenico, kumare in feto stresemo v skledo, dodamo zelišča z oljem in dobro premešamo. Potresemo s krešo.